• Посилання скопійовано

Чай, кава, вода для офісу: що з ПДВ?

Податківці надали дві свіжі консультації1 щодо податкових наслідків з ПДВ у разі придбання товарів/послуг для санітарно-гігієнічних та господарсько-адміністративних потреб (питна вода, чай, кава, цукор, вершки, квіти тощо).

Право на податковий кредит

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари (послуги, основні фонди) почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Відповідно, суми ПДВ, нараховані (сплачені) платником податку у зв'язку з придбанням товарів/послуг, у тому числі і для санітарно-гігієнічних та господарсько-адміністративних потреб (питна вода, чай, кава, цукор, вершки, квіти тощо), включаються до складу ПК за умови наявності відповідного документального підтвердження (ПН/РК до таких ПН, зареєстровані в ЄРПН, митні декларації, інші документи, передбачені п. 201.11 ПКУ).

Але це ще не все! Адже відразу виникає питання: чи не доведеться такий ПК одночасно коригувати шляхом визнання ПЗ?

Чи треба нараховувати ПЗ з ПДВ?

Підпункт «г» п. 198.5 ПКУ зобов'язує платника податку нарахувати ПЗ з ПДВ (та скласти зведену ПН), якщо придбані з ПДВ товари чи послуги призначаються (або починають використовуватись) в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (крім випадків, передбачених п. 189.9 ПКУ).

Нагадаємо, що господарською діяльністю відповідно до пп. 14.1.36 ПКУ є діяльність особи, пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу.

При цьому податківці наводять доволі неоднозначний висновок: якщо вартість зазначених товарів включається до складу витрат та відповідно до вартості товарів/послуг, операції з постачання яких є об'єктом оподаткування (тобто компенсуються покупцями, збільшуючи при цьому базу оподаткування ПДВ), ці товари визнаються такими, що призначаються для використання (використані) у господарській діяльності, в оподатковуваних операціях, і додаткового нарахування ПЗ за правилами, встановленими п. 198.5 ПКУ, не здійснюється.

Проте з часу попередньої консультації2 чіткості у цьому питанні не додалося. З одного боку, податківці говорять про включення до складу витрат — за П(С)БО витрати на каву, чай та санітарно-гігієнічні потреби за наявності первинних документів потрапляють до складу витрат (зокрема, адміністративних).

А з іншого боку — вказують на необхідність компенсації покупцями таких витрат, що повинні збільшити базу оподаткування ПДВ. Хоча тут зрозуміло, що ті, хто ці товари споживає (та навіть і контрагенти, які завітали до офісу), пригощаються безкоштовно.

1 IПК ДФСУ від 07.06.2019 р. №2622/6/99-99-15-03-02-15/IПК див. «ДК» №26/2019, IПК ДФСУ від 31.05.2019 р. №2498/6/99-99-15-03-02-15/IПК не наводимо, бо вона є ідентичною. — Прим. ред.

2 IПК ДФСУ від 05.05.2017 р. №77/6/99-99-15-02-02-15/IПК та від 13.05.2017 р. №174/6/99-99-13-02-03-15/IПК.

Отже, обережним платникам податків варто нараховувати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ у разі придбання питної води, чаю, кави, цукру, вершків тощо, навіть якщо за внутрішніми документами зазначено, що вони були придбані для санітарно-гігієнічних та господарсько-адміністративних потреб підприємства.

I ще одне. Невключення суми ПДВ до ПК при придбанні таких товарів чи послуг не звільняє від нарахування ПЗ за п. 198.5 ПКУ. Звісно, якщо вони були придбані з ПДВ. Тому зекономити час і просто проігнорувати право на ПК не вдасться. Хоча виходом у цій ситуації може стати придбання таких товарів у неплатника ПДВ. Тоді ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ не треба буде нараховувати.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру