• Посилання скопійовано

ФОП змінив адресу: до якої ДФС звітувати?

Фізособа-підприємець змінила місце проживання у листопаді 2018 року. До якої ДФС необхідно подавати звітність та сплачувати податки за 2018 рік? Чи потрібно реєструвати нову Книгу обліку доходів?

Заява

Насамперед зазначимо, як платник ЄП вносить відомості про зміну своєї адреси до реєстру платників ЄП.

Так, залежно від групи єдиного податку заяву подають:

— платники єдиного податку 1-ї і 2-ї груп — не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни;

— платники єдиного податку 3-ї групи — разом із податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни.

Декларація платника єдиного податку

Згідно з ч. 8 ст. 45 БКУ, у разі зміни місцезнаходження суб'єктів господарювання — платників податків сплата визначених законодавством податків і зборів після реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду.

Отже, у разі зміни податкової адреси, пов'язаної зі зміною адміністративного району фізособою-підприємцем — платником ЄП, подання податкової декларації платника єдиного податку та сплата єдиного податку здійснюються за попереднім місцем податкової адреси (неосновним місцем обліку) до закінчення поточного бюджетного року, а починаючи з 1 січня наступного року — за новою податковою адресою (основним місцем обліку).

Відповідно до п. 294.7 ПКУ у разі зміни податкової адреси фізособи-підприємця — платника єдиного податку останнім податковим (звітним) періодом за такою адресою вважається період, у якому до контролюючого органу подано заяву щодо зміни податкової адреси. Таким чином, за 2018 рік річну декларацію необхідно подати за місцем попереднього обліку. Сплата розрахованої суми ЄП за 2018 рік також здійснюється за старим місцем обліку.

А вже подавати декларацію за I квартал 2019 року і сплачувати податок потрібно буде за новим місцем податкової адреси.

Звіт з ЄСВ

Відповідно до п. 8 розд. III Порядку №4351, якщо страхувальник у звітному періоді змінює місцезнаходження або місце проживання, що пов'язане зі зміною адміністративно-територіальної одиниці, звіт з ЄСВ за цей звітний період (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) подається до контролюючого органу, що відповідає новому місцезнаходженню (місцю проживання).

1 Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №435.

Таким чином, у разі зміни суб'єктом господарювання протягом бюджетного року місцезнаходження, пов'язаної зі зміною адміністративного району, звітність з ЄСВ подається та ЄСВ сплачується до контролюючого органу, що відповідає новому місцезнаходженню (місцю проживання).

Книга обліку доходів

У разі обрання платником податку ведення книги в паперовому вигляді прошнурована пронумерована книга безоплатно реєструється в контролюючому органі. Книга засвідчується підписом керівника або заступника керівника контролюючого органу та скріплюється печаткою. При реєстрації нової книги протягом податкового (звітного) періоду записи в ній продовжуються наростаючим підсумком, а попередня книга залишається у платника податку (п. 3 Порядку №5791).

Податківці наполягають, що у разі зміни податкової адреси (місця проживання), пов'язаної зі зміною адміністративного району, фізособі-підприємцю — платнику єдиного податку необхідно зареєструвати нову книгу у контролюючому органі за новим місцем обліку, хоча це не передбачено нормами ПКУ та Порядком №579.

Такого висновку опосередковано можна дійти виходячи з того, що згідно з п. 10.1 розд. Х Порядку №15882 у разі проведення держреєстрації зміни місцезнаходження або місця проживання платника податків, унаслідок якої змінюється адміністративно-територіальна одиниця та контролюючий орган, в якому перебуває на обліку платник податків, а також у разі зміни податкової адреси платника податків контролюючі органи за попереднім та новим місцезнаходженням (місцем проживання) платника податків проводять процедури відповідно зняття з обліку/взяття на облік такого платника податків. Отже, у разі зміни податкової адреси (місця проживання), пов'язаної зі зміною адміністративного району, внаслідок чого відбулось перейменування назви міста, вулиці, інших топонімів, фізособа — підприємець на загальній системі оподаткування повинна зареєструвати нову Книгу у контролюючому органі за новим місцем обліку.

При цьому, як роз'яснюють донецькі податківці3, зробити це необхідно до отримання фізособою доходів від здійснення підприємницької діяльності.

1 Порядок ведення книги обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №579.

2 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588.

3 Роз'яснення ГУ ДФС у Донецькій області від 04.01.2018 р.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру