• Посилання скопійовано

Чи може підприємство придбати за готівкову валюту авто за кордоном?

Чи може директор, перебуваючи у відрядженні за кордоном, придбати автомобіль на підприємство за готівковий розрахунок (шляхом зняття валюти з корпоративної гривневої картки)?

Порядок проведення розрахунків за валютними операціями з використанням готівкової іноземної валюти регулюється розділом VI Положення №21.

1 Положення про здійснення операцій із валютними цінностями, затверджене постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. №2.

Відповідно до п. 42 Положення №2 резиденти — юрособи і фізособи-підприємці, представництва юросіб-нерезидентів мають право проводити розрахунки щодо забезпечення витрат на відрядження працівників за кордон, а також розрахунки з оплати представницьких витрат на організацію офіційних заходів за кордоном із використанням знятої для цих потреб із власних поточних рахунків готівкової іноземної валюти.

Відповідно до п. 43 Положення №2 юрособи-резиденти, представництва юросіб-нерезидентів, які мають власні транспортні засоби (орендують, фрахтують), мають право використовувати готівкову іноземну валюту з поточних рахунків для здійснення розрахунків з оплати експлуатаційних витрат, пов'язаних з обслуговуванням транспортних засобів за кордоном.

Розрахунки між резидентами і нерезидентами за поточними торговельними операціями здійснюються виключно через банки (див. п. 28 та 31 Положення №2). Таким чином, придбати автомобіль у нерезидента за рахунок готівкової валюти, знятої довіреною особою з рахунку підприємства, не можна.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру