• Посилання скопійовано

Чи може орендар самостійно оплачувати комунальні послуги за орендоване приміщення?

Медичний центр (платник ПДВ) орендує приміщення у ФОПа на 3-й групі ЄП. Чи можна сплачувати комунальні платежі за це приміщення з поточного рахунку підприємства? У договорі оренди є пункт, який дозволяє сплачувати комунальні послуги безпосередньо ОСББ, оминаючи ФОПа.

Якщо підприємство не переукладало договори з постачальниками про надання комунальних послуг на своє ім'я, то операція з їх оплати розглядатиметься як виконання обов'язку з оплати таких послуг іншою особою, адже підприємство виконує обов'язок, який повинен виконати власник приміщення. Пунктом 1 ст. 528 ЦКУ встановлено, що виконання обов'язку може бути покладено боржником на іншу особу, якщо з умов договору, вимог ЦКУ, інших актів цивільного законодавства або суті зобов'язання не випливає обов'язок боржника виконати зобов'язання особисто. У цьому разі кредитор зобов'язаний прийняти виконання, запропоноване за боржника іншою особою.

Таким чином, з юридичної точки зору інша особа (за умовами запитання — медичний центр) може оплачувати комунальні послуги замість орендодавця (ФОПа). Але з оподаткуванням не так все просто.

Нагадаємо, що в орендодавця-ФОПа такий вид діяльності, як надання приміщень в оренду, має бути включено до Реєстру платників єдиного податку.

Якщо сплату орендарем комунальних платежів передбачено договором оренди, то сума коштів, сплачених за комунальні послуги, яку відшкодовано орендарем платнику, повністю включається до доходу ФОПа від провадження ним діяльності з надання послуг (надання нерухомості в оренду).

Але через те, що ФОП є платником єдиного податку, він не може отримувати дохід в іншій формі, ніж грошова (див. п. 291.6 ПКУ). А якщо частина доходу надається ФОПу у вигляді погашення його зобов'язання з оплати комунальних послуг, це не є грошовою формою розрахунків між ФОПом та орендарем, позаяк ФОП безпосередньо не отримує коштів — він отримує погашення іншою особою його зобов'язань.

Тому сплата суми комунальних платежів безпосередньо орендарем на адресу постачальників комунальних послуг, при тому що вона є доходом ФОПа-орендодавця, у цьому випадку неможлива: ФОП втратить право перебувати на єдиному податку.

Таким чином, комунальні послуги слід відшкодовувати лише безпосередньо на адресу ФОПа-орендодавця — готівкою або на банківський рахунок, а ФОП, своєю чергою, повинен оплатити їх самостійно.

Відшкодування ФОПу вартості комунальних послуг відображається в обліку підприємства-орендаря так само, як і орендна плата:

Д-т 23, 91, 92-94 К-т 631 (визнано витрати на оренду та комунальні послуги);

Д-т 631 К-т 301, 311 — (оплачено оренду та комунальні послуги).

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру