• Посилання скопійовано

Використання запасних частин: відображення в бухгалтерському обліку

Як відобразити в обліку заміну старих запчастин на нові? Чи потрібно оприбутковувати старі запчастини?

Придбані автозапчастини обліковуються на субрахунку 207 «Запасні частини». На цьому рахунку вони обліковуються до того моменту, доки їх не буде використано (тобто встановлено) на відповідний об'єкт ОЗ. При цьому облік їх списання буде залежати від характеру ремонту:

— або це поточний ремонт (тобто заміна запчастин здійснюється з метою підтримання об'єкта ОЗ у поточному робочому стані);

— або це модернізація (поліпшення). При цьому заміна запчастин здійснюється з тим розрахунком, що це збільшить економічні вигоди від використання такого об'єкта основних засобів.

Витрати на запчастини — як витрати на підтримання об'єкта ОЗ у робочому стані — списують до витрат у звітному періоді понесення (капіталізацію витрат не здійснюють) (п. 15 П(С)БО 7). Тобто встановили запчастину — списали її з обліку на витрати. Залежно від того, з якою метою використовують ОЗ, визначається стаття витрат у бухобліку (Д-т 23, 91 — 94).

А от якщо така заміна має характер модернізації, то відповідно до п. 14 П(С)БО 7 первісна вартість поліпшених ОЗ збільшуватиметься на суму витрат, пов'язаних з таким поліпшенням.

Витрати на поліпшення ОЗ спочатку накопичуються за дебетом субрахунків 151 «Капітальне будівництво», 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» або 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів». Після завершення робіт із поліпшення, витрати списуються на збільшення первісної вартості ОЗ такими записами: Д-т рахунків 10 «Основні засоби» або 11 «Iнші необоротні матеріальні активи» К-т субрахунків 151, 152, 153.

Поліпшення ОЗ також слід відображати на позабалансовому рахунку 09 «Амортизаційні відрахування». Збільшення залишку на цьому рахунку відбувається на суму нарахованої амортизації необоротних активів. А от на суму використаної амортизації на капітальні інвестиції залишок на цьому рахунку зменшується, зокрема, на поліпшення (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо) ОЗ.

Якщо старі запчастини не підлягають подальшому використанню або продажу (є несправними), то жодних облікових наслідків щодо них не виникає (при цьому, якщо такі запасні частини використовувалися для підтримання об'єкта ОЗ у поточному стані, їх має бути списано на витрати в момент встановлення).

А от якщо такі запасні частини мають для підприємства економічні вигоди (наприклад, з метою продажу як металобрухт), то їх необхідно відповідним чином оприбуткувати як корисні залишки. Вартість таких оприбуткованих запчастин відображається за кредитом рахунку 719 «Iнші доходи від операційної діяльності» та дебетом рахунку 209 «Iнші матеріали».

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру