• Посилання скопійовано

Задвоєння даних у звіті №1ДФ та виправлення помилки

До закінчення граничного строку подано звіт №1ДФ (новий звітний), де повністю продубльовано попередній звіт з виправленою помилкою. Тепер (через рік) ДФС вимагає подати уточнюючу звітність та сплатити штраф 510 грн, бо суму доходу й ПДФО задвоєно, але лише за однією людиною, щодо якої відбулося виправлення. Чи потрібно подавати уточнюючий звіт?

У розділі IV Порядку №41 зазначається порядок подання звітної нової форми №1ДФ.

1 Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4.

За потреби проведення коригувань податкового розрахунку до закінчення строку його подання подається звітний новий податковий розрахунок.

Порядок заповнення звітного нового та уточнюючого податкових розрахунків є однаковим. Звітний новий та уточнюючий податкові розрахунки подаються на підставі інформації з попередньо поданого податкового розрахунку і містять інформацію лише за рядками й реквізитами, які уточнюються. Для заповнення також використовується інформація з повідомлень про виявлені помилки, які контролюючі органи надсилають до податкового агента.

Коригування показників розділу I:

1) для вилучення одного помилкового рядка з попередньо введеної інформації потрібно повторити всі графи такого рядка і у графі 9 зазначити «1» — на вилучення рядка;

2) для введення нового або пропущеного рядка потрібно повністю заповнити всі його графи і у графі 9 зазначити «0» — на введення рядка;

3) для заміни одного помилкового рядка іншим потрібно вилучити помилкову інформацію відповідно до п. 1 та ввести правильну інформацію відповідно до п. 2, тобто повністю заповнити два рядки, один з яких вилучає попередньо внесену інформацію, а другий вносить правильну інформацію. У такому разі в першому рядку в графі 9 зазначається «1» — рядок на вилучення, а в другому — «0» — рядок на введення.

Враховуючи вищезгадане, для виправлення помилок не потрібно повторювати усі дані за всіма працівниками, а слід лише вилучити неправильну інформацію за одним працівником, щодо якого допущено помилку, й включити правильні дані.

Так, якщо повністю було продублювало попередньо поданий звіт з уже виправленою ознакою доходу, то, звісно, суму ПДФО було задвоєно, причому за всіма працівниками, яких було відображено у продубльованому звіті за ф. №1ДФ.

Для виправлення цієї ситуації слід подати уточнюючий звіт і заповнити його за правилами, зазначеними в розділі IV Порядку №4.

При цьому не вдасться уникнути нарахування штрафу в розмірі 510 грн відповідно до п. 119.2 ПКУ.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру