• Посилання скопійовано

Суть справи

Баланс — перша форма фінзвітності
Баланс підприємства — перший з основних фінансових звітів, який відображає майнове становище підприємства на певний момент. Баланс — це «фотознімок» підприємства на кінець останнього дня звітного періоду. Він складається за формою, передбаченою додатком 1 до НП(С)БО 1. У цій статті розповімо про складання балансу за звітний рік.

Звіт про фінансові результати
Другою формою фінзвітності після балансу є звіт про фінансові результати, або форма №2. Звіт про фінрезультати показує результат діяльності підприємства за певний період, його рух від графи 3 до графи 4 балансу. Якщо баланс складається на основі залишків балансових рахунків, то у звіті про фінрезультати наводяться обороти операційних рахунків.

Подарункові сертифікати: облік та оподаткування-2
У «ДК» ми вивчали облікові аспекти, що виникають під час випуску та обігу сертифікатів у продавців сертифікатів. Зараз розглянемо, як має відобразити подарункові сертифікати в обліку підприємство, яке придбаває їх для своїх працівників чи клієнтів.

Iнжинірингові послуги
Пропонуємо ознайомитись з окремим видом послуг, які мають назву інжиніринг. З'ясуємо, які послуги належать до інжинірингу та які особливості в оподаткуванні.

Подаємо звіт про квоти за 2018 рік
Хто і кому має надавати такий звіт? Коли вперше звітувати за новою формою? Як складати новий звіт про квоти? Що буде за неподання звіту до центру зайнятості?

Коригування ПЗ за бухдовідкою
Покупцю відвантажено товар, нараховано ПЗ з ПДВ. Покупець-платник ПДВ виявився фіктивним, тож товар було повернуто працівниками поліції. Як відкоригувати ПЗ з ПДВ?

Зміни до статуту через назву посади
За Класифікатором назва професії — «директор підприємства». А у статутах зазвичай пишуть просто «директор» (ну і ще генеральний, фінансовий, з маркетингу тощо). Так само на різних договорах, бланках і т. д. Чи це правомірно? Чи треба міняти статут і переписувати назву посади згідно з Класифікатором?

Тривалі відпустки без збереження зарплати
Ситуація, коли працівники перебувають у відпустках без збереження зарплати місяцями, трапляється досить часто. Як потім розрахувати працівнику середню зарплату (зокрема, для виплати лікарняних)? Цю проблему розглянуло Мінсоцполітики в листі від 15.11.2018 р. №323/0/247-18 (див. «ДК» №03/2019), і його висновок є лояльним до працівників.

Лікарняні та декретні-2019
Як нараховувати лікарняні та декретні? В які строки розглядати лікарняні до оплати? В які строки їх оплачувати? Як дізнатися про страховий стаж працівника? Як він впливає на порядок нарахування лікарняних?

Добровільне медичне страхування працівників
З'ясуймо, як оформляти та обліковувати витрати роботодавця на добровільне медичне страхування працівників.

До змісту номеру