• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 29.01.2018 р. №303/6/99-99-08-02-01-15/IПК

У коментованій IПК головний фіскальний орган звертає увагу на проблему підпису податкової звітності у разі призначення ліквідатора (ліквідаційної комісії).

Нагадаємо, що юридична особа може припинитися (ліквідуватися) за власною ініціативою або за судовим рішенням. Є ще один шлях — банкрутство.

Отже, для державної реєстрації рішення про припинення юрособи, прийнятого її учасниками, подаються такі документи:

1) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення учасників юридичної особи про припинення юридичної особи;

2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, яким затверджено, зокрема, персональний склад комісії з припинення (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора (ч. 9 ст. 17, п. 7 ч. 1 ст. 15 Закону №7551).

Відповідно до абз. 2 п. 11.1 Порядку №15882, дані про прийняття рішення щодо припинення юридичних осіб, відомості щодо яких містяться в ЄДР, контролюючі органи отримують від держреєстраторів у порядку інформаційної взаємодії між ЄДР та інформаційними системами Центрального контролюючого органу.

Отже, жодних відомостей до податкового органу юрособа (керівник) не подає.

Після завершення розрахунків із кредиторами, до зняття з реєстрації в контролюючому органі та скасування реєстрації юридичної особи така юридична особа в особі ліквідатора є платником податків та зборів, щодо яких виникає об'єкт оподаткування.

При цьому, як слушно зауважує ДФС, такий платник податків (в особі ліквідатора) подає податкову звітність до контролюючого органу за місцем реєстрації та/або за неосновним місцем обліку з дати внесення відомостей про призначення ліквідатора до ЄДР і до дня внесення запису про припинення юрособи до цього реєстру.

При призначенні ліквідатора, незалежно від того, чи це колишній керівник, чи інша особа, керівник звільняється з посади напередодні дати призначення ліквідатора. Надалі інтереси підприємства представляє виключно ліквідатор (за трудовим договором чи за цивільно-правовим).

Відповідно, виникає питання з поданням електронної звітності, адже за порушення строків її подання відповідатиме підприємство (коштами засновників).

Незалежно від того, хто призначений ліквідатором (колишній керівник чи інша особа, у т. ч. розпорядник майна як ФОП), у будь-якому разі підприємство має переукласти договір про визнання електронної звітності. Відповідно до розділу II Порядку №5573, ліквідатор, якщо має свій ЕЦП, створює заяву про приєднання до договору з накладенням власного ЕЦП, яка розглядається органом ДФС протягом одного робочого дня.

1 Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».

2 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588.

3 Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами, затверджений наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. №557.

Треба врахувати, що на сьогодні немає роз'яснень щодо того, чи приймає орган ДФС ЕЦП ліквідатора на таких заявах. Наразі про випадки відмови нам не відомо.

Проте таке переоформлення може тривати не один день, адже друга квитанція про прийняття заяви про приєднання автора до договору може не надійти. Тоді доведеться витратити не один тиждень на подання документів до фіскального органу, щоби виправити помилки, через які не прийшло підтвердження, і все-таки дочекатися прийняття органом ДФС заяви про приєднання.

Тому при складенні рішення про припинення слід враховувати все вищенаведене, а саме:

1) при обранні ліквідатора — чи має той власний ЕЦП та чи прийме його орган ДФС при поданні заяви про приєднання;

2) строки для подання рішення про припинення державному реєстратору, строк для внесення відповідних відомостей до ЄДР та строк надсилання такої інформації держреєстратором до органу ДФС;

3) строк подання документів до органу ДФС, якщо останній не надішле підтвердження про прийняття заяви про приєднання.

Отже, якщо починати ліквідацію юрособи вже тепер, то подати документи державному реєстратору слід, скажімо, 05.03.2018 р. (подавши при цьому податкову звітність до цієї дати ще за підписами керівника), щоби встигнути отримати підтвердження про прийняття заяви про приєднання до граничного строку подання податкової звітності за березень 2018 р.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру