• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 19.11.2018 р. №4882/6/99-99-07-02-01-15/IПК

У коментованій IПК податкові органи розглядають питання щодо визначення дати початку нарахування пені у разі самостійного виправлення помилок і відображення суми пені в декларації з ПДВ.

Основні правила нарахування пені такі:

— пеня нараховується виключно при виявленні помилки щодо заниження ПЗ (п. 50.1 ПКУ) й у разі якщо має місце несплата такого ПЗ у строки, встановлені ПКУ;

— нарахування пені розпочинається після закінчення 90 к. д., наступних за останнім днем граничного строку сплати ПЗ (пп. 129.1.3 ПКУ). А саме починаючи з 91-го к. д. після закінчення строку сплати ПЗ. Однак це правило працює лише щодо випадків нарахування суми ПЗ, визначеного самим платником податків або податковим агентом;

— нарахування пені закінчується у день зарахування коштів щодо погашення податкового боргу (пп. 129.3.1 ПКУ)1;

— пеня нараховується за кожний календарний день прострочення у сплаті ПЗ, включаючи день погашення. Нараховується пеня на суми грошового зобов'язання (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені2) з розрахунку 100% річних облікової ставки Нацбанку, чинної на кожний такий день3.

При цьому податківці уточнюють, що сума пені завжди округлюється до другого знака після коми.

Зверніть увагу: відповідно до п. 129.5 ПКУ зазначений розмір пені застосовується щодо всіх видів податків, зборів та інших грошових зобов'язань, крім пені, яка нараховується за порушення строку розрахунку у сфері ЗЕД4.

1 Пунктом 129.3 ПКУ встановлено й інші випадки, проте зараз ми розглядаємо випадок самостійного виправлення помилок.

2 Пеня на пеню не нараховується (пп. 2 гл. 7 розділу III Порядку ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 07.04.2016 р. №422).

3 Облікова ставка НБУ з 7 вересня 2018 року — 18% річних.

4 У цьому разі діють норми ст. 4 Закону України від 23.09.94 р. №185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті».

Отже, якщо сума ПЗ визначається платником податку самостійно і він має недоплату, відповідальність за це — штраф, як фінансовий за ст. 126, 127 ПКУ, так і адміністративний за ст. 163-2 КУпАП. А от пеня нараховується не завжди. Якщо недоплата була погашена протягом 90 к. д., наступних після граничного строку, коли сума ПЗ мала бути сплачена, пені не буде.

Але якщо сума пені все ж таки виникає і платник розраховує її самостійно, чи повинен він відображати її в податковій звітності з ПДВ?

У Порядку №21, зокрема у розділі VI, присвяченому порядку заповнення уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ, немає жодного слова про нарахування пені (п. 7 цього розділу нагадує лише про сплату штрафу). Немає окремої графи для пені й у формі УР. Те саме стосується і самої декларації з ПДВ.

Податківці повідомляють, що для самостійного нарахування пені у разі заниження ПЗ з ПДВ її сума розраховується в інформаційній системі органів ДФС згідно з реалізованим в IТС «Податковий блок» алгоритмом, розробленим з урахуванням вимог п. 129.9 ПКУ.

Тобто, хоча платнику і надано право розрахувати суму пені самостійно і сплатити її, не чекаючи на податкове повідомлення-рішення, податківці теж розраховують таку суму і відображають її у своїй базі даних на підставі власного розрахунку.

Пам'ятайте: суми штрафу та пені за недоплату з ПДВ сплачуються до бюджету з поточного рахунку (п. 25 Порядку №5691).

Приклад Виправляється помилка щодо ПЗ після закінчення 90 к. д. з граничного строку їх сплати (подається уточнюючий розрахунок). Пеня нараховується за 25 к. д. (починаючи з 91-го к. д.) виходячи з облікової ставки НБУ 18%. Сума заниження ПЗ — 1000,00 грн та сума штрафу — 30,00 грн.

Пеню, скориставшись наведеною в IПК формулою, платнику доведеться нарахувати так:

(1030 х 25% : 100% х 18% х 1,00) : 365 (якщо високосний рік — на 366) = 12,70 грн.

Якщо помилку виправлено, проте платник самостійно не нарахував та не сплатив суму пені, податківці, які розрахували суму пені самостійно, надішлють йому податкове повідомлення-рішення.

З моменту, коли ППР було отримано, «вмикається лічильник» — сплатити зазначену в ньому пеню треба протягом 10 днів (або ж почати процедуру адміністративного чи судового оскарження ППР).

Якщо ці строки буде порушено, то щодо відповідальності платника податківці роз'яснюють:

— спеціальної норми чинного законодавства щодо відповідальності за несплату пені не передбачено;

— разом з цим сума непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ, є податковим боргом.

1 Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. №569.

Нагадаємо, що пеня до такого боргу не застосовуватиметься (п. 129.4 ПКУ).

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру