• Посилання скопійовано

Що нового

Урегульовано затримання ТЗ інспекторами з паркування

! Водіям

Відповідно до ст. 265-4 КУпАП Кабмін затвердив Порядок тимчасового затримання інспекторами з паркування транспортних засобів та їх зберігання.

Цей Порядок визначає процедуру тимчасового затримання інспекторами з паркування транспортних засобів, зберігання таких ТЗ на спеціальних майданчиках і стоянках, а також їх повернення.

Тимчасове затримання ТЗ, доставлення для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку здійснюються інспектором з паркування в разі вчинення водієм порушення, передбаченого ч. 3 ст. 122 (порушення правил зупинки, стоянки в межах відповідного населеного пункту), ч. 1 ст. 152-1 (порушення правил паркування ТЗ та порушення правил обладнання майданчиків для платного паркування ТЗ) Кодексу, у випадках, коли розміщення ТЗ є таким, що істотно перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу безпеці руху, а також у разі вчинення порушення, передбаченого ч. 2 ст. 152-1 (паркування ТЗ на місцях, призначених для безоплатного паркування ТЗ, особами, які не мають відповідних пільг (крім безпідставного паркування ТЗ на місцях для осіб з інвалідністю), або на місцях, не призначених для паркування відповідних ТЗ).

У разі тимчасового затримання ТЗ місце його розташування повинне бути обов'язково зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису).

Повернення тимчасово затриманого ТЗ відбувається невідкладно, умовами повернення є оплата вартості послуг з доставлення та/або зберігання ТЗ та сплата штрафу за вчинене правопорушення.

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.11.2018 р. №990 чинна з 29.11.2018 р.


Зміни в порядку оцінки майна при продажу, спадкуванні, даруванні

! Фізособам, суб'єктам оціночної діяльності

Кабмін уніс зміни до Постанови КМУ від 21.08.2014 р. №358 «Деякі питання реалізації положень Податкового кодексу України щодо оцінки майна».

Уточнено, що база оцінки застосовується з метою обчислення доходу платника податку — фізособи від продажу (обміну), успадкування та/або дарування майна у випадках, передбачених ПКУ.

Змінами до пунктів 2 і 3 уточнено порядок реєстрації звітів про оцінку в єдиній базі даних звітів про оцінку.

Новою редакцією пункту 5 визначено, що доступ до єдиної бази даних звітів про оцінку надається суб'єктам оціночної діяльності, нотаріусам, особам, які вчиняють дії щодо операції з відчуження об'єктів рухомого майна, правоохоронним та контролюючим органам у межах повноважень (у попередній редакції — тільки суб'єктам оціночної діяльності).

Ненадання суб'єктом оціночної діяльності у визначений строк на запит ФДМУ документів, пов'язаних з оцінкою майна, у т. ч. оригіналу або завіреної суб'єктом оціночної діяльності копії звіту про оцінку, є підставою для зупинення ФДМУ доступу до єдиної бази даних звітів про оцінку.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21.11.2018 р. №971 чинна з 01.12.2018 р.


Унесено зміни до Порядку акредитації суб'єктів держреєстрації

! Суб'єктам держреєстрації

Кабмін уніс зміни до Порядку акредитації суб'єктів державної реєстрації та моніторингу відповідності таких суб'єктів вимогам акредитації, затвердженого постановою КМУ від 25.12.2015 р. №1130.

Змінами скасовано можливість здійснення повноваження у сферах держреєстрації відокремленими підрозділами (філіями) юросіб публічного права.

Перелік підстав відмови юрособі публічного права в акредитації доповнено такими:

— має місцезнаходження та/або місце проведення держреєстрації за межами АРК, області (крім Київської області), мм. Києва та Севастополя, де розміщується її засновник;

— має місцезнаходження та/або місце проведення держреєстрації за межами Київської області за умови, що така особа створена Київською облрадою або Київською облдержадміністрацією.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21.11.2018 р. №979 чинна з 29.11.2018 р.


Зміни в Порядку контролю за трансфером товарів подвійного використання

! Експортерам та імпортерам

Кабмін виклав у новій редакції Порядок здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання.

Цей Порядок визначає процедури здійснення державного контролю за міжнародними передачами:

— товарів подвійного використання, внесених до Єдиного списку товарів подвійного використання;

— товарів, не внесених до Єдиного списку товарів подвійного використання, у випадках, визначених ст. 10 Закону «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання».

Міжнародна передача вищезазначених товарів може здійснюватися суб'єктом здійснення міжнародних передач товарів, центральним органом виконавчої влади, військовим формуванням, правоохоронним органом, органом та підрозділом цивільного захисту України, іноземним суб'єктом господарської чи іншої діяльності за наявності у них відповідного дозволу чи висновку Держекспортконтролю, зазначених у ст. 15 Закону.

Постанова Кабінету Міністрів України від 24.10.2018 р. №974 чинна з 29.11.2018 р.


Унесено зміни до Порядку зберігання ТЗ на спецмайданчиках і стоянках

! Водіям

Кабмін уніс зміни до своєї Постанови від 17.12.2008 р. №1102 «Про затвердження Порядку тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках і стоянках». Зокрема, назву Порядку викладено в такій редакції: Порядок тимчасового затримання працівниками уповноважених підрозділів Національної поліції транспортних засобів та їх зберігання.

Серед іншого, Нацполіцію наділено повноваженнями вживати заходів щодо фіксування обставин порушення правил зупинки, стоянки або паркування ТЗ у режимі фотозйомки (відеозапису).

Крім того, змінами уточнено підстави тимчасового затримання ТЗ, порядок інформування особи про затримання ТЗ, підстави повернення затриманого ТЗ, а також порядок огляду та тимчасового затримання ТЗ.

Порядок доповнено додатком «Акт огляду та тимчасового затримання транспортного засобу».

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.11.2018 р. №989 чинна з 05.12.2018 р.


Уряд знову запроваджує Електронний реєстр листків непрацездатності

! Громадянам, працедавцям

З метою запровадження Електронного реєстру листків непрацездатності Кабмін постановив утворити Електронний реєстр листків непрацездатності як систему накопичення, зберігання та використання інформації про видані, продовжені та обліковані листки непрацездатності з використанням інформаційної інфраструктури Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Мінсоцполітики, МОЗ, Національна служба здоров'я, ПФУ за участю ФСС мають розробити та внести до 1 лютого 2019 р. на розгляд Кабміну проект постанови КМУ щодо визначення порядку організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього.

Нагадаємо, що створення єдиного електронного реєстру листків непрацездатності (реєстру пацієнтів) передбачалося ще в Основних концептуальних напрямах реформування системи охорони здоров'я, затверджених постановою КМУ від 17.02.2010 р. №208. Відповідно до наказу МОЗ від 27.09.2010 р. №815 пілотний проект з упровадження Електронного реєстру пацієнтів та Єдиного електронного реєстру листків непрацездатності в закладах охорони здоров'я впроваджувався в Iвано-Франківській, Одеській та Харківській областях. Положення про Єдиний електронний реєстр листків непрацездатності було затверджено наказом МОЗ від 28.10.2011 р. №716, відповідно до нього пілотними областями для введення в дослідну експлуатацію Єдиного електронного реєстру листків непрацездатності було визначено Вінницьку, Волинську, Донецьку, Iвано-Франківську, Луганську, Львівську, Одеську, Полтавську, Харківську, Чернівецьку та Чернігівську області.

Постанова КМУ від 28.11.2018 р. №999
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 05.12.2018 р. офіційно не опублікована


Надання інформації про автоматично зафіксоване порушення правил

! Водіям

Кабмін затвердив Порядок безоплатного надання (у тому числі через Iнтернет) інформації про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, та про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), особам, за якими зареєстровані транспортні засоби, та/або безпосереднім користувачам таких транспортних засобів.

Цей Порядок визначає процедуру безоплатного надання (у тому числі через Iнтернет) інформації про адмінпорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, та про порушення правил зупинки, стоянки, паркування ТЗ, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), фізособі або керівнику юрособи, за якою зареєстрований ТЗ, а в разі, коли:

до Єдиного держреєстру ТЗ внесено відомості про належного користувача відповідного ТЗ, — належному користувачу ТЗ;

в ЄДР на дату надходження запиту немає відомостей про керівника юрособи, за якою зареєстрований ТЗ, — особі, яка виконує повноваження керівника такої юрособи.

Для отримання інформації відповідальна особа може подати до будь-якого сервісного центру МВС заяву, в якій зазначити бажаний спосіб отримання інформації, номер мобільного телефону та/або адресу електронної пошти.

Iнформація про автоматично зафіксоване порушення правил руху викладається на веб-сайті МВС, а про порушення правил паркування, зупинки, стоянки — на веб-сайті відповідного органу місцевої влади.

Доступ до інформації про порушення відкривається за ідентифікатором, який надсилається відповідальній особі.

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.11.2018 р. №984 чинна з 29.11.2018 р.


НБУ уможливив електронний документообіг у банківській системі

! Банкам

Нацбанк затвердив Правила застосування переліку документів, що утворюються в діяльності Національного банку України та банків України.

Як стверджує банківський регулятор, головною перевагою Правил є те, що всі документи тимчасового терміну зберігання можуть офіційно зберігатися лише в електронному вигляді.

Правила визначають:

— організацію поповнення Національного архівного фонду відповідно до Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи»;

— види документів, що створюються під час діяльності Національного банку та банків України;

— строки їх зберігання незалежно від виду носія, на якому вони складені (паперовий чи електронний).

Постанова Правління НБУ від 27.11.2018 р. №130 набере чинності 01.01.2019 р.


Унесено зміни до Положення про екстрену підтримку Нацбанком ліквідності банків

! Банкам

Нацбанк затвердив зміни до Положення про екстрену підтримку Національним банком України ліквідності банків, затвердженого постановою НБУ від 14.12.2016 р. №411.

Зокрема:

— скасовано вимоги щодо надання банком фінансової моделі розвитку;

— відстрочено вимоги щодо надання звіту про оцінку нерухомого майна до моменту виникнення потреби у кредиті;

— скасовано вимоги щодо надання звіту про оцінку вартості майнових прав за кредитами юросіб на етапі укладання генерального договору;

— продовжено термін дії звіту про оцінку майна з 3 до 6 місяців до дня його подання до Нацбанку.

Новим додатком 2 до Положення встановлено ознаки неприйнятності нерухомого майна для передачі в заставу Нацбанку. Це, зокрема, нерухоме майно поза межами обласних та районних центрів (крім цілісних майнових комплексів, об'єктів виробничої або складської нерухомості), земельні ділянки без забудови поза межами Києва, Дніпра, Одеси, Харкова і Львова, збиткові ЦМК, а також виробнича та складська нерухомість, експлуатація якої не приносить доходу. Неприйнятною також є нерухомість, характеристики якої не відповідають даним техдокументації, яка розміщена в середині майнових комплексів і не має незалежних інженерних комунікацій та під'їзних шляхів, перебуває в аварійному стані тощо.

Новим додатком 4 встановлено критерії, яким має відповідати страхова компанія, яка страхує майно, що перебуває в заставі за кредитами Нацбанку, зокрема, відсутність протягом останніх двох років порушень вимог законодавства, рентабельна діяльність та наявність перестрахувального покриття ризиків у провідних міжнародних компаніях.

Постанова Національного банку України від 27.11.2018 р. №128 чинна з 04.12.2018 р.


Нацбанк прийматиме окремі рішення про додаткові заходи в особливий період

! Банкам

Нацбанк постановив, що необхідність, порядок, обсяги та терміни впровадження заходів, передбачених нормативно-правовими актами Нацбанку з питань функціонування банківської системи України в особливий період, перелік яких додається, визначаються окремими рішеннями Нацбанку.

Постанова Національного банку України від 28.11.2018 р. №132 чинна з 29.11.2018 р.


Вимоги у сфері електронних довірчих послуг

! СГ

Кабмін затвердив:

1) вимоги у сфері електронних довірчих послуг (далі — вимоги);

2) Порядок перевірки дотримання вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг (далі — Порядок).

Вимоги визначають організаційно-методологічні, технічні та технологічні умови, яких повинен дотримуватися кваліфікований надавач електронних довірчих послуг, його відокремлені пункти реєстрації під час надання кваліфікованих електронних довірчих послуг їх користувачам.

Порядок визначає механізм проведення адміністрацією Держспецзв'язку заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг, у тому числі обов'язкових умов, яких повинні дотримуватися кваліфіковані надавачі електронних довірчих послуг та їх відокремлені пункти реєстрації, центральний засвідчувальний орган, засвідчувальний центр під час надання кваліфікованих електронних довірчих послуг.

Установлено, що для надання кваліфікованих електронних довірчих послуг можуть використовуватися надійні засоби ЕЦП, які отримали позитивні експертні висновки за результатами держекспертизи у сфері криптографічного захисту інформації, видані до набрання чинності Законом «Про електронні довірчі послуги», до закінчення строку дії експертних висновків.

Пункти 68 — 72 переліку стандартів, що застосовуються кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг під час надання кваліфікованих електронних довірчих послуг, набирають чинності з 01.01.2019 р.

Водночас утрачає чинність Постанова КМУ від 26.05.2004 р. №680 «Про затвердження Порядку засвідчення наявності електронного документа (електронних даних) на певний момент часу».

Постанова КМУ від 07.11.2018 р. №992
чинна з дня офіційного опублікування,
станом на 05.12.2018 р. офіційно не опублікована


Подовжено строк погодження програми капіталізації / плану реструктуризації банку

! Банкам

Нацбанк уніс зміну до своєї Постанови від 14.08.2018 р. №94 «Про особливості здійснення оцінки стійкості банків і банківської системи України у 2018 році»: строк погодження програми капіталізації / плану реструктуризації банку за умови її/його відповідності встановленим вимогам подовжено з 1 грудня 2018 року до 31 грудня 2018 року.

Постанова Національного банку України від 29.11.2018 р. №133 чинна з 30.11.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру