• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 06.09.2018 р. №3868/6/99-99-15-02-02-15/IПК

Основні правила, щоб залишатись у Реєстрі неприбуткових організацій:

— доходи мають бути отримані в межах статутної діяльності неприбуткової організації і використовуватися винятково для фінансування видатків на її утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами;

— не здійснюється розподіл доходу серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників, членів органів управління та інших пов'язаних із ними осіб.

У цьому разі неприбуткова організація не втрачає свого статусу неплатника податку на прибуток і не сплачує податку з будь-яких доходів.

Але насправді у неприбуткових організацій виникають побоювання та невпевненість: чи мають вони право надавати платні послуги чи продавати товари? Чи не буде це підставою для вилучення з Реєстру, а отже, втрати статусу неплатника податку на прибуток зі всіма наслідками: сплата податку, штраф та пеня?

Якщо розглядати ОСББ, то згідно зі ст. 4 Закону №2866 ОСББ створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території.

ОСББ є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між співвласниками. Але господарче забезпечення ОСББ, як це часто буває в житті, здійснюється власними силами — шляхом самозабезпечення. Зокрема, від здавання в оренду приміщень або надання платних послуг з доступу до інфраструктури будинку. I це підтверджує ст. 16 Закону №2866. Об'єднання має право відповідно до законодавства та статуту об'єднання приймати рішення про надходження та витрати коштів, визначати порядок користування спільним майном, укладати договори та здійснювати для виконання статутних завдань господарче забезпечення діяльності.

Отже, утворені згідно із Законом №2866 та внесені до Реєстру неприбуткових організацій ОСББ не сплачують податку на прибуток з будь-яких доходів, отриманих ними в межах статутної діяльності, за умови дотримання основних правил, зазначених вище. Об'єкти, які належать до спільного майна багатоквартирного будинку, можуть передаватися в користування, у тому числі на умовах оренди, фізичним та юридичним особам. Зайвий раз це підтверджується податковими органами, зокрема у коментованій IПК.

Але слід звернути увагу на іншу IПК від 12.07.2018 р. №3074/6/99-99-15-02-02-15/IПК, у якій податківці надали відповідь щодо правомірності ОСББ укладати договори на утримання будинку з орендарями нежитлових приміщень, а не з власниками. У ній було зазначено, що всі договори щодо внесків на утримання будинків та прибудинкових територій повинні укладатися лише з власниками квартир та нежитлових приміщень.

Тобто отримувати плату за оренду нежитлових приміщень ОСББ може, а от внески на утримання приміщень така організація має отримувати лише з їх власників. Iнакше під сумнівом буде не лише законність таких операцій, а й неприбутковий статус ОСББ.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру