• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Головного управління ДФС у Запорізькій області від 14.02.2018 р. №615/IПК/08-01-14-07-13

У коментованій IПК фіскальний орган стверджує, що передача Z-звітів із нульовими показниками або несвоєчасна передача контрольно-звітної інформації (Z-звіт) до органів податкової служби дротовими чи бездротовими каналами зв'язку є підставою для фактичної перевірки органами ДФС.

Постає запитання: чи передбачено наведені підстави для здійснення фактичної перевірки у п. 80.2 ПКУ? Адже завжди привертають увагу загальні фрази та посилання на всі можливі нормативні документи при наданні відповіді на конкретне запитання.

У коментованій IПК фіскали кажуть, що інформація, яка передається дротовими та бездротовими каналами зв'язку, є контрольно-звітною, тобто йдеться і про Z-звіт.

У ст. 17 Закону про РРО1 наведено такі порушення вимог Закону про РРО, що можуть стосуватися Z-звітів:

— якщо контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі на РРО чи виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на контрольній стрічці, створеній в електронній формі;

— неподання до органів доходів і зборів звітності, пов'язаної із застосуванням РРО, РК та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з РРО дротовими або бездротовими каналами зв'язку у разі обов'язкового її подання.

1 Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

При цьому підстави для проведення фактичної перевірки платників податків, які здійснюють розрахункові операції, передбачено, зокрема, у пп. 80.2.4 ПКУ: неподання госпсуб'єктом в установлений законом строк обов'язкової звітності про використання РРО, розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, подання їх із нульовими показниками.

З огляду на наведене висновок у коментованій IПК наводить на роздуми: про яку саме звітність (обов'язкову) йдеться?

Якщо фіскальні органи вважають, що Z-звіт як контрольно-звітну інформацію можна прирівняти до звітності, передбаченої ПКУ, то в такому разі варто послатися на конкретну норму закону, а не на всі підстави, наведені у п. 80.2 ПКУ для фактичної перевірки.

Якщо все-таки в IПК натякають на неподання або подання з нульовими показниками обов'язкової звітності про використання РРО, то варто звернутися до приписів Закону про РРО. А у п. 7 ст. 3 цього Закону йдеться про те, що госпсуб'єкти, які використовуються РРО, повинні подавати до органів доходів і зборів дротовими або бездротовими каналами зв'язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків. Щодо обов'язкової звітності, то в абзаці першому цього ж п. 7 ст. 3 Закону про РРО сказано: госпсуб'єкти, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та безготівковій формі, зобов'язані подавати до органів доходів і зборів звітність, пов'язану із застосуванням РРО та РК, не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця у разі, якщо цим пунктом не передбачено подання інформації дротовими або бездротовими каналами зв'язку.

Отже, напрошується висновок, що і ст. 17 закону про РРО, і пп. 80.2.4 ПКУ, й абз. 1 п. 7 ст. 3 Закону про РРО вказують на звітність (обов'язкову звітність) іншу, ніж електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків (у т. ч. й Z-звіт).

Щодо подання з нульовими показниками РК та КОРО, то тут ідеться про таку форму звітності, як Звіт про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) (форма №ЗВР-1), порядок подання та форма якого передбачені у наказі Мінфіну від 21.01.2016 р. №13. Жодної звітності про використання РРО не передбачено відтоді, як з 2015 р. повною мірою набрали чинності зміни до Закону про РРО, внесені Законом від 06.12.2012 р. №5518-VI.

До речі, на виконання статей 7, 8 Закону про РРО і ПКУ наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547 затверджено порядки щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій, в яких не згадується про жодну звітність з використання РРО.

Отже, на нашу думку, у разі неподання або подання з нульовими показниками копій електронних та фіскальний документів, у т. ч. Z-звіту, жодної фактичної перевірки призначено бути не може. Натомість за результатами відповіді на запит (її ненадання чи надання у неповному обсязі) може бути призначена документальна позапланова перевірка з підстав, наведених у п. 78.1 ПКУ.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру