• Посилання скопійовано

Коментар

До постанови Правління Національного банку України від 24.05.2018 р. №54

НБУ працює над помилками

Практичне застосування нового Положення №148 виявило недосконалість деяких його тверджень. Тож НБУ нарешті вніс до нього зміни: виправлено визначення оприбуткування готівки, уточнено порядок застосування обмеження готівкових розрахунків для фізосіб та дещо інше.

Отже, зміни до Положення №148 затверджені постановою НБУ від 24.05.2018 р. №54 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» (див. «ДК» №24/2018), яка набрала чинності з 1 червня 2018 року (з дня, наступного за днем її офіційного опублікування).

Адаптаційний період до 30 червня 2018 року

Новим п. 1-1 Положення №148 для суб'єктів господарювання передбачено перехідний адаптаційний період до 30 червня 2018 року, протягом якого вони можуть використовувати у своїй діяльності форми відомості на виплату грошей, прибуткового касового ордера, видаткового касового ордера, журналу реєстрації прибуткових і видаткових касових документів, касової книги, книги обліку виданої та прийнятої старшим касиром готівки та акта про результати інвентаризації наявних коштів, установлені Положенням №637. Отже, ті СГ, які так і не перейшли на нові форми, повіривши обіцянкам НБУ про перехідний період, можуть зітхнути з полегшенням — це той випадок, коли посадовці свою обіцянку виконали, хоч і не відразу.

А в тих, хто почав застосовувати нові форми касових документів з 5 січня 2018 року, виникла проблема щодо заповнення реквізиту «№ з/п» — що саме там зазначати? На думку ГУ ДФС в м. Києві (лист ГУ ДФС у м. Києві від 25.05.2018 р. №24376/10/26-15-1409-121), «№ з/п» повинен збігатися з номером касового ордера і номером запису в журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів.

1 Наш коментар до цього листа читайте на сайті «ДК»: https://news.dtkt.ua/state/cash-handling/48522.

Якщо СГ заповнював цей реквізит якось по-іншому, то постає запитання: чи є помилковими такі касові документи? Однозначну відповідь на це запитання надати складно. Оскільки ДФС не є автором Положення №148, то її роз'яснення слід сприймати лише як рекомендації. Водночас ДФС має функції контролюючого органу щодо ведення касових операцій і перевіряти їх буде саме вона. З урахуванням того, що перехідний період тепер затверджений офіційно, однозначно можна сказати лише те, що застосування старих форм, затверджених Положенням №637, буде правомірним.

Нові та старі ліміти каси

У новому п. 1-2 Положення №148 передбачено, що суб'єкти господарювання повинні розробити та затвердити порядок оприбуткування готівки в касі та порядок розрахунку ліміту каси з урахуванням Положення №148. Зробити це треба до 30 червня 2018 року.

Зверніть увагу: раніше цього обов'язку не було. З норм Положення №148 до внесення змін випливало, що СГ мали право вирішувати, чи працювати їм за старими лімітами, чи встановлювати нові. До 30 червня 2018 року суб'єкти господарювання повинні користуватися лімітами каси, раніше розрахованими, установленими та затвердженими.

З формулювань п. 1-2 Положення №148 випливає, що старі ліміти СГ повинні (а не можуть!) застосовувати аж до 30 червня 2018 року, а з 1 липня 2018 року перейти на нові ліміти. Як бути тим, хто вже встиг затвердити новий ліміт, який виявився більшим за старий — питання відкрите, адже повернення до старого ліміту означає перевищення ліміту каси.

Унормовано порядок оприбуткування готівки

На практиці виявилося, що дотриматися того порядку оприбуткування готівки, що був прописаний у Положенні №148 до змін, вельми складно. Тож НБУ врахував це і розписав більш докладно порядок оприбуткування готівки. Тепер він окремо прописаний для установ/підприємств, ФОПів та для тих СГ, що застосовують РРО.

Оприбуткуванням готівки в касах установ/підприємств та їх відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів. Тобто ці СГ оформлюють касові ордери в момент фактичного надходження готівки до каси.

Оприбуткуванням готівки в касах фізичних осіб — підприємців, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх товарними чеками (квитанціями) і веденням книги обліку доходів і витрат (або книги обліку доходів), є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у книзі обліку доходів і витрат (або книзі обліку доходів) на підставі товарних чеків (квитанцій).

Оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, а також у касах фізичних осіб підприємців, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) та/або книги обліку розрахункових операцій (далі — КОРО) без ведення касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків (Z-звітів) і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО/занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО. Простіше кажучи, Z-звіт є тим документом, що свідчить про оприбуткування готівки. Тому якщо Z-звіт не було вчасно роздруковано та підклеєно у КОРО, це свідчить про неоприбуткування готівки. А за неоприбуткування готівки поки що діє п'ятикратний штраф відповідно до Указу №436. Тож будьте уважні!

Уточнено порядок готівкових розрахунків фізосіб з СГ

Відповідно до нового п. 7 Положення №148, фізичні особи мають право здійснювати розрахунки готівкою:

1) із суб'єктами господарювання протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами — у розмірі до 50000 (п'ятдесяти тисяч) гривень уключно;

2) між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі до 50000 (п'ятдесяти тисяч) гривень уключно.

Також уточнено порядок розрахунків для фізичних осіб, якщо сума платежу перевищує 50000 грн.

Нормативна база

  • Положення №148 — Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 29.12.2017 р. №148.
  • Положення №637 — Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 15.12.2004 р. №637.
  • Указ №436 — Указ Президента України від 12.06.95 р. №436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки».

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру