• Посилання скопійовано

Щодо застосування штрафних санкцій у разі затримки сплати до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу)

IПК ДФСУ від 02.04.2018 р. №1326/6/99-99-15-02-02-15/IПК

Щодо застосування штрафних санкцій у разі затримки сплати до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу)

Суттєво. Держдивіденди не є податком, а тому за затримку їх сплати ДФС не може застосувати фінансові санкції як за затримку сплати податкового зобов'язання відповідно до ПКУ.

! Платникам держдивідендів

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо застосування штрафних санкцій у разі затримки сплати до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє таке.

Статтею 111 Закону України від 21 вересня 2006 року №185 «Про управління об'єктами державної власності» (далі — Закон №185) установлено, що державні унітарні підприємства та їх об'єднання зобов'язані спрямувати частину чистого прибутку (доходу) до державного бюджету України у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Порядок відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2011 року №138.

У переліку податків і зборів, визначеному статтями 9 і 10 Кодексу, немає такого платежу, як частина чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об'єднань, що вилучається до державного бюджету.

Аналогічна позиція викладена в ухвалі Вищого адміністративного суду України від 31 травня 2017 року №К/800/4189/13 (№2а-9046/12/2670)1, а саме:

1 http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/67350589. — Прим. ред.

частина прибутку (доходу), що сплачується до державного бюджету підприємствами, перелік та розмір яких установлений Законом України «Про Державний бюджет України» та Законом №185-V, — незважаючи на те що є обов'язковим до сплати цими підприємствами, не включено до переліку загальнодержавних чи місцевих податків і зборів (обов'язкових платежів), визначеного статтями 9 та 10 Кодексу, а тому цей платіж не є податковим платежем.

Враховуючи це, а також норми ст. 126 Кодексу, згідно з якою у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу, контролюючий орган не має підстав для притягнення підприємства до відповідальності у вигляді застосування до нього фінансових санкцій, оскільки платіж (частина прибутку (доходу)), що відраховується державними підприємствами до бюджету, не є податковим зобов'язанням, хоча декларування та сплата цього платежу (код 21010100) здійснюється у порядку, передбаченому для податку на прибуток підприємств, а контроль за його відрахуванням покладено на Державну фіскальну службу згідно із Постановою Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2011 року №106 «Деякі питання ведення обліку податків і зборів (обов'язкових платежів) та інших доходів бюджету».

До змісту номеру