• Посилання скопійовано

Що нового

Реформа у сфері паркування

! Водіям

31 березня офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів», який набирає чинності через 180 днів з цієї дати.

Змінами, які вносяться до КУпАП, законів «Про дорожній рух», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про страхування», передбачено створення механізму невідворотності відповідальності за порушення правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів шляхом запровадження фото-, відеофіксації правопорушень.

Закон також передбачає поширення механізму притягнення до адмінвідповідальності особи, за якою зареєстровано ТЗ, за окремі порушення правил дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, за випадки порушення правил зупинки, стоянки та паркування ТЗ, зокрема, несплату вартості послуг з паркування або паркування на місцях для інвалідів особами, що не мають такого права.

Копію постанови або повідомлення про рішення про притягнення до адмінвідповідальності за порушення, зафіксовані в режимі фотозйомки/відеозапису, тепер обов'язково залишатимуть на лобовому склі ТЗ.

Повноваження щодо розгляду справ про адмінправопорушення та здійснення тимчасового затримання ТЗ надано інспекторам з паркування.

Законом визначено випадки, в яких поліція має право евакуювати припарковане авто, якщо воно істотно перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу безпеці руху.

Крім того, удосконалено розміри штрафів за порушення правил паркування, а також передбачено 50-відсоткову знижку в оплаті штрафів за порушення, зафіксовані в режимі фотозйомки/відеозапису, у разі сплати штрафу протягом 10 банківських днів тощо.

Закон України від 21.12.2017 р. №2262-VIII набирає чинності 27.09.2018 р.


Унесено зміни до Положення про форму і зміст розрахункових документів

! Реалізаторам пального

Мінфін уніс зміни до Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. №13.

Основною метою змін є приведення Положення у відповідність до вимог ПКУ та Закону про РРО в частині зазначення у розрахункових документах, які друкуються РРО, кодів товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД у випадках, передбачених чинним законодавством.

На практиці це наразі означає, що в чеках на придбання пального зазначатиметься код УКТ ЗЕД.

Наказ Мінфіну України від 19.02.2018 р. №288 чинний з 06.04.2018 р.


У процесі зустрічних звірок перевірятимуть умови трансфертного ціноутворення

! Платникам податків

Кабінет Міністрів України вніс зміни до пункту 1 Порядку проведення контролюючими органами зустрічних звірок, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. №1232. Згідно з новою редакцією, під час зустрічної звірки:

— здійснюється зіставлення даних, отриманих від платників податків та інших суб'єктів інформаційних відносин, з метою документального підтвердження господарських відносин з платником податків та зборів, а також підтвердження відносин, виду, обсягу і якості операцій та розрахунків, що здійснювалися між ними, для з'ясування повноти їх відображення в обліку платника податків;

— забезпечується отримання податкової інформації, необхідної для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» у випадках, передбачених підпунктом 39.5.2.13 ПКУ.

Постанова Кабінету Міністрів України від 04.04.2018 р. №240 чинна з 07.04.2018 р.


Установлено механізм розрахунку економії енергії

! ОСББ, підприємствам ЖКГ

Кабінет Міністрів України затвердив Методику розрахунку економії енергії в результаті здійснення заходів з енергоефективності, які фінансуються державною установою «Фонд енергоефективності».

Розрахунок економії енергії проводитиметься для всіх будівель, в яких було здійснено заходи з енергоефективності, що фінансуються (співфінансуються) за рахунок Фонду енергоефективності.

Обсяг економії енергії в результаті здійснення заходів з енергоефективності в житловій будівлі розраховується окремо для потреб:

— опалення;

— охолодження;

— гарячого водопостачання.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.02.2018 р. №149 чинна з 15.03.2018 р.


Критерії оцінки ступеня ризику у сфері послуг і робіт протипожежного призначення

! СГ

КМУ затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, у сфері надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, і встановлюється періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з надзвичайних ситуацій.

Такими критеріями є:

— строк провадження господарської діяльності з надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення;

— наявність фактів порушень ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення.

Планові перевірки додержання госпсуб'єктами вимог ліцензійних умов здійснюються ДСНС з такою періодичністю:

— з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на два роки;

— із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на три роки;

— з незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на п'ять років.

Постанова Кабінету Міністрів України від 04.04.2018 р. №246 чинна з 06.04.2018 р.


Нотаріуси звітують у ПФУ про укладені договори купівлі-продажу нерухомості

! Нотаріусам

Кабмін уніс зміни до Порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженого постановою КМУ від 03.11.98 р. №1740.

Зокрема, змінами передбачено, що нотаріуси подають щокварталу до 20 числа наступного місяця органам ПФУ за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса звіт про укладені договори купівлі-продажу нерухомого майна та сплату збору на обов'язкове державне пенсійне страхування за встановленою формою. Форма звіту є новим додатком 4 до Порядку.

Звіти на паперових носіях, завірені підписом нотаріуса або завідувача державної нотаріальної контори та скріплені печаткою, подаються нотаріусами особисто або надсилаються поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Надсилання звіту поштою на адресу відповідного органу ПФУ проводиться не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання звіту.

Натомість змінами до постанови КМУ від 25.08.99 р. №1549 Держстат звільнено від щомісячного подання до ПФУ інформації про кількість вироблених в Україні тютюнових виробів і сумарну вартість зареєстрованих на біржах договорів купівлі-продажу нерухомого майна.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.03.2018 р. №212 чинна з 04.04.2018 р.


Обігові монети в 1 та 2 гривні вводяться з 27 квітня

! Усім

З метою забезпечення грошового обігу Нацбанк вирішив увести в обіг з 27 квітня 2018 року обігові монети номінальною вартістю 1 та 2 гривні. Обігові монети номіналами 1 та 2 гривні є законним платіжним засобом на території України, перебувають в обігу разом з монетами номіналом 1 гривня та банкнотами номіналами 1 та 2 гривні попередніх років виготовлення та обов'язкові до:

— приймання за їх номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів;

— зарахування на рахунки, вклади, акредитиви;

— здійснення переказів.

Банки повинні забезпечувати приймання від клієнтів обігових монет номінальною вартістю 1 та 2 гривні та видачу монет цих номіналів без обмежень у порядку, встановленому нормативно-правовими актами НБУ з питань грошового обігу.

Рішення Національного банку України від 13.03.2018 р. №148-рш чинне з 13.03.2018 р.


Удосконалення в організації примусового виконання рішень

! Усім

Мін'юст уніс зміни до деяких своїх наказів, привівши їх у відповідність до чинного законодавства, зокрема в частині утворення інституту приватних виконавців.

Зокрема, Iнструкцію з організації примусового виконання рішень, затверджену наказом Мін'юсту від 02.04.2012 р. №512/5, доповнено розділом XVI «Особливості виконання рішень про стягнення аліментів», а до розділу XIII унесено зміни щодо обмеження особи, яка має заборгованість зі сплати аліментів, у праві виїзду за межі України та в'їзду в Україну.

Також унесено зміни до Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження, затвердженого наказом Мін'юсту від 05.08.2016 р. №2432/5, та Порядку формування і ведення Єдиного реєстру приватних виконавців України, затвердженого наказом Мін'юсту від 05.08.2016 р. №2431/5.

Наказ Мін'юсту України від 21.03.2018 р. №855/5 чинний з 27.03.2018 р.


Затверджено Правила ринку електроенергії

! Учасникам ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, відповідно до Закону «Про ринок електричної енергії» затвердила Правила ринку.

Правила визначають порядок реєстрації учасників ринку, порядок та вимоги до забезпечення виконання зобов'язань за договорами про врегулювання небалансів електричної енергії, правила балансування, правила функціонування ринку допоміжних послуг, порядок проведення розрахунків на балансуючому ринку та ринку допоміжних послуг, порядок виставлення рахунків, порядок унесення змін до цих Правил, положення щодо функціонування ринку при виникненні надзвичайної ситуації в ОЕС України.

Правила ринку вводяться в дію з 01.07.2019 р.,
крім глав 1.3 — 1.16 розд. I, які вводяться в дію з 01.04.2019 р.
Постанова НКРЕКП від 14.03.2018 р. №307 чинна з дня,
наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 10.04.2018 р. офіційно не опублікована


Затверджено Правила ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку електроенергії

! Учасникам ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, відповідно до Закону «Про ринок електричної енергії» затвердила Правила ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку.

Правила визначають взаємовідносини, що виникають між учасниками ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку (далі — учасник РДН/ВДР) та оператором ринку (далі — ОР), а також визначають порядок реєстрації учасників РДН/ВДР, порядок та вимоги до забезпечення виконання зобов'язань за договорами купівлі-продажу електричної енергії на ринку «на добу наперед» і внутрішньодобовому ринку, порядок організації та проведення торгів РДН і торгів ВДР, порядок визначення ціни на електричну енергію, порядок проведення розрахунків на РДН і ВДР, порядок визначення вартості послуг ОР та порядок її оплати, порядок розкриття та оприлюднення інформації, порядок урегулювання спорів між ОР та учасниками РДН/ВДР, порядок унесення змін до цих Правил.

Дія Правил поширюється на ОР, учасників РДН/ВДР та осіб, що мають намір стати учасниками РДН/ВДР.

Правила вводяться в дію з 01.07.2019 р., крім гл. 10, 12, 13 розд. I та розд. II Правил, які вводяться в дію з 24.06.2019 р.

Постанова НКРЕКП від 14.03.2018 р. №308
чинна з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 10.04.2018 р. офіційно не опублікована


Затверджено Кодекс системи передачі електроенергії

! Учасникам ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, відповідно до Закону «Про ринок електричної енергії» затвердила Кодекс системи передачі.

Кодекс регулює взаємовідносини оператора системи передачі (далі — ОСП) та користувачів системи передачі (далі — Користувачі) щодо планування, розвитку та експлуатації (у тому числі оперативно-технологічного управління) системи передачі у складі об'єднаної енергетичної системи (ОЕС) України, а також приєднання та доступу до системи передачі.

Кодекс є обов'язковим для виконання ОСП та у визначених цим Кодексом випадках користувачами систем розподілу та всіма Користувачами і застосовується на недискримінаційних умовах.

ОСП та Користувачі, які мають у власності та/або експлуатують електроустановки, приєднані до системи передачі, мають створити та підтримувати в належному стані технічні та технологічні системи експлуатації своїх електроустановок, а також структуру управління цими системами відповідно до вимог цього Кодексу, інших нормативно-технічних документів та вимог технічної документації заводів-виробників.

Постанова НКРЕКП від 14.03.2018 р. №309
чинна з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 10.04.2018 р. офіційно не опублікована


Затверджено Кодекс систем розподілу електроенергії

! Учасникам ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, відповідно до Закону «Про ринок електричної енергії» затвердила Кодекс систем розподілу.

Кодекс визначає вимоги та правила, які регулюють взаємовідносини оператора систем розподілу (далі — ОСР), користувачів системи розподілу (далі — Користувачі) та замовників послуги з приєднання щодо оперативного та технологічного управління системою розподілу, її розвитку та експлуатації, забезпечення доступу та приєднання електроустановок.

Кодекс встановлює базові системні вимоги, спрямовані на забезпечення надійного функціонування і розвитку системи розподілу.

ОСР та Користувачі, що мають у власності та/або експлуатують електроустановки, приєднані до системи розподілу, мають створити та підтримувати в належному стані технічні та технологічні системи експлуатації своїх електроустановок, а також структуру управління цими системами відповідно до вимог цього Кодексу, інших нормативно-технічних документів та вимог технічної документації заводів-виробників.

Усі нові електроустановки об'єктів системи розподілу та Користувачів, що мають у власності та/або експлуатують електроустановки, приєднані до цієї системи розподілу, без винятку мають повністю відповідати всім вимогам цього Кодексу, застосованим до їх типів обладнання. Новими електроустановками вважаються ті, що не були приєднані до ОЕС України на момент набрання чинності цим Кодексом. Усі інші електроустановки об'єктів розподілу/енергоспоживання вважаються існуючими.

Вимоги щодо прив'язки ліній електропередавання, трансформаторних підстанцій та розподільних пристроїв до географічних даних у Геодезичній інформаційно-технічній системі об'єктів електроенергетики, встановлені п. 4.1.38 гл. 4.1 розд. IV Кодексу, набирають чинності з 01.01.2019 р., а гл. 6.3 розд. VI Кодексу — з 01.01.2021 р.

Постанова НКРЕКП від 14.03.2018 р. №310 чинна з дня,
наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 10.04.2018 р. офіційно не опублікована


Нові довідники податкових пільг

! Платникам податків

6 квітня 2018 року ДФСУ на своєму офіційному сайті оприлюднила Довідник податкових пільг №87/1, що є втратами доходів бюджету, та Довідник інших податкових пільг №87/2.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.

Довідники податкових пільг №87/1 та №87/2 наведені станом на 01.04.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру