• Посилання скопійовано

Про оподаткування ПДВ [щодо можливості віднесення до податкового кредиту суми ПДВ на підставі податкової накладної, яка своєчасно не включена до складу податкового кредиту, якщо з дати складання такої накладної не минуло 1095 календарних днів]

IПК ДФСУ від 30.03.2018 р. №1309/6/99-99-15-03-02-15/IПК

Про оподаткування ПДВ [щодо можливості віднесення до податкового кредиту суми ПДВ на підставі податкової накладної, яка своєчасно не включена до складу податкового кредиту, якщо з дати складання такої накладної не минуло 1095 календарних днів]

Суттєво. Починаючи з 03.12.2017 р. суми ПДВ, зазначені у ПН/РК, можуть бути віднесені до складу податкового кредиту протягом 1095 к. д. з дати складання таких ПН/РК, але не раніше дати їх реєстрації в ЄРПН.

! Платникам ПДВ

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо можливості віднесення до податкового кредиту суми ПДВ на підставі податкової накладної, яка своєчасно не включена до складу податкового кредиту, якщо з дати складання такої накладної не минуло 1095 календарних днів, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Відповідно до пункту 198.6 статті 198 ПКУ податкові накладні, отримані з Єдиного реєстру податкових накладних (далі — ЄРПН), є для отримувача товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Починаючи з 03.12.2017 р. у зв'язку з прийняттям Закону України від 9 листопада 2017 року №2198-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стабілізації розрахунків на Оптовому ринку електричної енергії України» змінено період, протягом якого отримувач товарів/послуг має право на віднесення суми ПДВ до податкового кредиту, з 365 календарних днів на 1095 календарних днів.

Так, згідно з пунктом 198.6 статті 198 ПКУ, у разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 1095 календарних днів з дати складення податкової накладної/розрахунку коригування.

Суми податку, сплачені (нараховані) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних/розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням строку реєстрації, включаються до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкові накладні/розрахунки коригування до таких податкових накладних в ЄРПН, але не пізніше ніж через 1095 календарних днів з дати складення податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних, у тому числі для платників податку, які застосовують касовий метод.

Таким чином, починаючи з 03.12.2017 р. суми ПДВ, зазначені у податкових накладних/розрахунках коригування до таких податкових накладних (складених як до зазначеної дати, так і після неї), можуть бути віднесені до складу податкового кредиту:

— у разі своєчасної реєстрації в ЄРПН — протягом 1095 календарних днів з дати складання таких податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних;

— у разі несвоєчасної реєстрації в ЄРПН — протягом 1095 календарних днів з дати складання таких податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних, але не раніше дати такої реєстрації.

До змісту номеру