• Посилання скопійовано

Юрособа придбаває житлове приміщення: чи є право на податковий кредит?

Юрособа придбаває житлове приміщення під офіс. Оскільки така операція є першим продажем квартири, постачальник виписує ПН (за ставкою 20%). Чи має право юрособа на ПК за такою операцією? Чи виникають наслідки з ПДВ при переведенні нерухомості з житлового у нежитловий фонд?

Згідно з абз. 2 п. 201.10 ПКУ, податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів, є для покупця таких товарів підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

При цьому податковий кредит нараховується незалежно від того, чи такі товари (основні фонди) почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Отже, якщо постачальник житлового приміщення склав і зареєстрував ПН на покупця, то такий покупець має право на відображення суми ПДВ у ПК.

Відповідно до п. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування є операції платників податку, зокрема, з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України. Оскільки при переведенні приміщення з житлового у нежитловий фонд постачання такої квартири не здійснюється, така операція не тягне за собою податкових зобов'язань з ПДВ.

Варто зважати лише на п. 198.5 ПКУ, за яким платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання, якщо придбані товари чи необоротні фонди починають використовуватись в операціях, що не є об'єктом оподаткування, не є господарською діяльністю чи звільнені від оподаткування ПДВ. Якщо ж приміщення буде використовуватись для здійснення оподатковуваних ПДВ операцій та з господарською метою, то нараховувати податкові зобов'язання не потрібно.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру