• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної фіскальної служби України від 28.11.2017 р. №32659/7/99-99-15-03-02-17

Перерахунок ∑ Перевищ для аграріїв

Аграрії у жовтні — листопаді 2017 року вже відчули на собі перерахунок показника ∑ Перевищ. Перерахунок здійснювався окремо до декларації 0110 й окремо до декларації 0121 в розрізі окремих звітних місяців. Певна річ, збільшення ∑ Перевищ не могло не потягнути за собою істотного зменшення ∑ Накл. Передбачається, що протягом періоду 27.11.2017 — 08.12.2017 р. включно сільгосппідприємства зможуть виправити ситуацію.

Зменшення показника ∑ Накл унаслідок збільшення ∑ Перевищ має місце внаслідок неправильного оформлення сільгосппідприємством, що перебувало на спецрежимі, своїх ПН. Як ми знаємо, такі підприємства при продажу власно вирощеної продукції мали оформлювати ПН, у номерах яких мали проставляти «/2» і відображати такі ПЗ з ПДВ виключно в декларації 0121. Але ж усі ми робимо помилки. Бувало так, що «/2» було проставлено не тільки за операціями реалізації власно вирощеної продукції, а й навпаки — коли мала місце така реалізація, «/2» в номері ПН за такими поставками просто забували проставити (і при цьому відображали такі ПЗ у декларації 0121). Ці помилки призвели до істотного викривлення показника ∑ Перевищ. ДФСУ в листі від 28.11.2017 р. №32659/7/99-99-15-03-02-17 (див. «ДК» №49/2017) надала алгоритм виправлення трьох типів помилок.

У загальних рисах виправлення зводитиметься до того, що протягом періоду 27.11.2017 — 08.12.2017 р. включно слід подати Повідомлення у вигляді розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до помилково оформлених податкових накладних (далі — Повідомлення-РК). Повідомлення-РК складається за чинною на сьогодні формою додатка 2 до ПН — Розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної. По суті, це звичний для нас РК до ПН.

Повідомлення-РК може бути складено виключно до ПН, які відповідають таким критеріям:

— сума податку, зазначена в таких ПН, відображена у розділі I «Податкові зобов'язання» податкових декларацій, які були подані в межах спецрежиму (декларації 0121 — 0123 та 0130) або за якими здійснювалися розрахунки з бюджетом (декларація 0110);

— дата реєстрації ПН в ЄРПН — не пізніше 15.01.2017 р.;

— дата складання ПН припадає на період з 01.07.2015 р. до 31.12.2016 р.;

— сума податку, зазначена в таких ПН, відображена у розділі I «Податкові зобов'язання» додатка 5 до декларації з ПДВ;

— ПН були включені до ПЗ того звітного періоду, на який припадає дата їх складання (незалежно від дати їх реєстрації в ЄРПН).

Зверніть увагу: ми наголошуємо, що всі ці Повідомлення-РК слід подати конкретно в період з 27.11.2017 р. до 08.12.2017 р. включно. Не дуже добре те, що інформація від податківців щодо прийняття конкретних Повідомлень-РК незалежно від дати подання Повідомлення-РК до ДФС буде надана тільки після закінчення терміну їх прийняття (після 08.12.2017 р.). I навіть якщо у прийнятті Повідомлення-РК буде відмовлено, платник ПДВ дізнається про це лише після 8 грудня, і виправити чи подати повторно не матиме змоги. Тобто фактично сільгосппідприємство матиме право тільки на «один постріл» за кожною окремою ПН. Кількість Повідомлень-РК, які надходитимуть від одного суб'єкта, не обмежена.

Iнформація щодо прийняття/неприйняття Повідомлення-РК буде надана податківцями шляхом надсилання платнику квитанції з інформацією про прийняття чи відмову в прийнятті із зазначенням причин відмови.

Податківці відмовлятимуть у прийнятті Повідомлення-РК, якщо:

— конкретне Повідомлення-РК містить будь-яку іншу інформацію, ніж та, що передбачена цим листом: повідомлення-РК складаються на чітко визначені помилки;

— Повідомлення-РК складено до ПН, яка відображена у податковій звітності (декларації та додатку Д5) за звітний період, який не відповідає даті складання такої ПН;

— Повідомлення-РК складено до ПН, яка не відображена у податковій звітності (декларації та/або додатку Д5).

I надважливо! Податківці вважають алгоритми, які вони надали в цьому листі, вичерпними. Якщо при складанні Повідомлення-РК не дотримано особливостей складання, перерахованих у пунктах «Виправлення ситуації 1 (2 або 3)» коментованого листа, Повідомлення-РК прийнято не буде.

Ситуація 1. У зареєстрованій в ЄРПН ПН, складеній за операціями з постачання сільськогосподарських товарів/послуг у межах спецрежиму не зазначено ознаку її належності до спецрежиму (код «2» після першого знака дробу у номері ПН) або такий код зазначено після другого знака дробу у номері ПН, але така ПН відображена в складі ПЗ у декларації за формою 0121 — 0123. Виправити цю помилку можна, зазначивши в Повідомленні-РК:

1) у заголовній частині — реквізити ПН, до якої подається таке Повідомлення-РК (дата складання, номер ПН, зазначений при її реєстрації в ЄРПН, IПН постачальника (продавця) та отримувача (покупця), їх найменування);

2) у другій частині порядкового номера Повідомлення-РК (після знака дробу) проставляється умовний код «7»;

3) у полі «Дата складання» зазначається дата закінчення спецрежиму — «31.12.2016». I жодних інших дат чи цифр у цьому полі!

4) у графі 1 «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується» ставиться «1»;

5) у графі 2 «Причина коригування» розділу Б табличної частини Повідомлення-РК зазначається: «Надання інформації про зареєстровану в ЄРПН ПН на операції з постачання сільськогосподарської продукції власного виробництва, в якій помилково не зазначено у другій частині порядкового номера після першого знака дробу — код «2»;

6) інші графи табличної частини розділів А та Б такого Повідомлення-РК не заповнюються (повинні бути пустими — нулі, прочерки чи будь-які інші знаки в них не зазначаються).

Зверніть увагу!

Причина коригування, наведена податківцями у коментованому листі, досить широко сформульована, і наразі чітко не зрозуміло, чи слід такого формулювання дотримуватися, чи можна його скоротити, не відійшовши від суті причини коригування. Бо ж податківці наголосили в п. 4 розд. III коментованого листа, що навіть формальне недотримання його приписів може бути підставою для відмови у прийнятті Повідомлення-РК.

Ситуація 2. Умови ситуації ті самі, що й у ситуації 1, але йдеться про код «3» і декларацію за формою 0130.

Алгоритм виправлення подібний до ситуації 1 з деякими нюансами:

1) у другій частині порядкового номера Повідомлення-РК (після знака дробу) проставляється умовний код «8»;

2) у графі 2 «Причина коригування» розділу Б табличної частини Повідомлення-РК зазначається причина коригування: «Надання інформації про зареєстровану в ЄРПН ПН на операції з постачання сільськогосподарської продукції власного виробництва, в якій помилково не зазначено у другій частині порядкового номера після першого знака дробу — код «3»;

Ситуація 3. У зареєстрованій в ЄРПН податковій накладній, складеній за операціями, які не належать до операцій з постачання сільськогосподарських товарів/послуг у межах спецрежиму, наведено ознаку її належності до спецрежиму (код «2» або «3» після першого знака дробу в номері податкової накладної), і така ПН відображена у складі ПЗ у декларації за формою 0110.

Алгоритм виправлення порівняно із ситуацією 1 такий:

1) у другій частині порядкового номера Повідомлення-РК (після знака дробу) проставляється умовний код «9»;

2) у графі 2 «Причина коригування» розділу Б табличної частини зазначається причина коригування: «Надання інформації про зареєстровану в ЄРПН ПН на операції з постачання товарів/послуг, що не є сільськогосподарською продукцією власного виробництва, з помилковим зазначенням у другій частині порядкового номера ПН після першого знака дробу коду «2» або «3»;

Зверніть увагу: у п. 2 розд. I коментованого листа сказано, що Повідомлення-РК подають до ДФС із застосуванням механізму, що використовується для направлення РК на реєстрацію в ЄРПН. Це може означати, що решта реквізитів, про які в листі не говориться, і сам алгоритм реєстрації Повідомлень-РК (крім строків) ідентичні до звичайних РК.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру