• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 27.11.2017 р. №2738/6/99-99-01-02-02-15/IПК

СГ, які виплачують нерезидентам доходи, перелік яких встановлено пп. 141.4.1 ПКУ (зокрема, проценти), виконують функції податкових агентів щодо утримання та сплати податку. Оподатковуються такі доходи в порядку і за ставками, визначеними п. 141.4 ПКУ1.

За загальним правилом при виплаті процентів податок утримують у розмірі 15% їх суми та за їх рахунок та сплачують до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності. Перелік міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування наводиться у листі ДФСУ від 24.01.2017 р. №1414/7/99-99-01-02-02-17 (див. «ДК» №8/2017). Міжнародний договір дає право СГ застосовувати меншу ставку податку або взагалі звільняє від оподаткування під час виплати доходу.

Якщо мова про проценти, які виплачуються резиденту США, то вони можуть оподатковуватися тільки в цій державі2 за умови дотримання інших норм Конвенції.

1 Обов'язок сплатити податок покладається також на підприємців і платників ЄП, додатково див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 24.03.2017 р. №6253/10/26-15-12-05-11.

2 Стаття 11 Конвенції між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи та капітал, яка підписана 04.03.94 р., ратифікована Верховною Радою України 26.05.95 р., набрала чинності 05.06.2000 р.

Проте наявність міжнародного договору ще не дає права не сплачувати податку або застосовувати меншу ставку. Треба дотримуватися вимог ст. 103 ПКУ:

1. Нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір (п. 103.2 ПКУ).

2. Нерезидент на дату виплати доходу є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу (п. 103.3 ПКУ).

Зверніть увагу: фактичним отримувачем доходу не може бути особа, яка має право на отримання доходу, але є агентом, номінальним власником або тільки посередником. Як свідчить практика, саме на цьому помиляються СГ при виплаті доходів нерезидентам. Тому слід уважно ознайомитися з нормами договору і пересвідчитися, що нерезидент не залучається як субвиконавець, агент або як посередник.

3. Нерезидентський статус підтверджується довідкою (або нотаріально засвідченою її копією). Довідка видається компетентним органом країни, визначеним міжнародним договором, за формою, затвердженою згідно із законодавством відповідної країни, і повинна бути належним чином легалізована1, перекладена українською мовою (п. 103.5 ПКУ).

Довідка дійсна в межах календарного року, в якому вона видана. Згідно з п. 103.8 ПКУ, у разі наявності у СГ довідки за попередній рік можна скористатись умовами міжнародного договору на підставі такої довідки, з подальшим отриманням довідки за звітний рік2.

1 Процедура, що застосовується дипломатичними або консульськими агентами країни, на території якої документ має бути представлений, для посвідчення автентичності підпису, якості, в якій виступала особа, що підписала документ, та, у відповідному випадку, автентичності відбитка печатки або штампа, якими скріплено документ; або засвідчення штампом апостиль, якщо вони складені на території держав — учасниць Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, 1961 р. (ЗIР, підкатегорія 102.18).

2 Банкам та фінансовим установам України слід керуватися п. 103.7 ПКУ.

У коментованій IПК повідомляється, що резидентський статус США підтверджується сертифікатом (довідкою) за формою №6166, яка видається Філадельфійським сервісним центром, що є структурним підрозділом Служби внутрішніх доходів США, і є єдиною формою підтвердження права резидента США на пільги, передбачені Конвенцією. При цьому текст довідки завжди містить інформацію, яка прямо вказує на те, що зазначена у довідці особа є резидентом США.

I насамкінець нагадаємо: ті платники податку на прибуток, що визначають різниці при нарахуванні процентів окремим нерезидентам, повинні врахувати норми п. 140.2 ПКУ.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру