• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 03.11.2017 р. №2502/6/99-99-15-03-02-15/IПК

У коментованій IПК розглядається питання, чи є втрата продукції при її транспортуванні операцією в межах господарської діяльності платника ПДВ.

Нагадаємо: якщо товари, які придбані з ПДВ (а це означає, що за ними повинна бути складена постачальником та зареєстрована в ЄРПН податкова накладна), використовуються в операціях, які не є господарською діяльністю, то згідно з п. 198.5 ПКУ платник зобов'язаний нарахувати «технічні» ПЗ з ПДВ.

Податкові органи стверджують: якщо при транспортуванні продукції частину її було втрачено, то така продукція вже не буде використана у межах господарської діяльності підприємства, а підприємство в бухобліку списує втрати. А якщо це так, то це пряме підтвердження, що списана продукція не використовуватиметься надалі в оподатковуваних операціях платника ПДВ. Як наслідок, не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому оформлено акт списання, потрібно скласти ПН з типом причини 13. У графі «Отримувач (покупець)» платник податку зазначає власне найменування (П. I. Б.), у рядку «Iндивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний IПН «600000000000». У графі 2 зазначаються дати складання та порядкові номери ПН, складених при постачанні цих товарів. У графі 10 наводиться частина вартості товару, на яку нараховуються ПЗ з ПДВ, а графи 3.1, 3.2, 3.3, 5 — 9, 11 не заповнюються.

База оподаткування для визначення суми податку за списаними товарами визначається згідно з п. 189.1 ПКУ — виходячи з вартості їх придбання.

Проте у листі ДФСУ від 06.02.2017 р. №2103/6/99-99-15-03-02-15 повідомлялось: у разі списання втрат, що виникли при зберіганні і транспортуванні виробленої сільськогосподарської продукції, у межах норм її природного убутку та якщо під час придбання (виготовлення) товарів (сировини) для виробництва такої продукції суми ПДВ були включені до складу ПК, податкові зобов'язання не нараховуються, а податковий кредит не коригується за умови, що вартість таких товарів включається до вартості іншої готової продукції.

Наприклад, це може бути ситуація, коли при транспортуванні продукції виявлено нестачу в межах норм природного убутку. У цьому разі прибуткові документи не коригуються, а на підставі бухдовідки робиться позначка у відхиленнях кількості продукції, проте вартість залишається незмінною і далі включається до постачання оподатковуваних операцій.

Важливий момент: на підприємстві обов'язково повинні бути затверджені норми природного убутку! У разі недотримання цієї умови за такими товарами визначаються податкові зобов'язання з ПДВ.

Нагадаємо, що з 17.03.2017 р. постановою КМУ від 23.11.2016 р. №1066 скасовано радянські норми убутку на багато видів продукції. I, до речі, податкові органи навіть не намагаються озвучити свою позицію щодо цього питання, а просто повідомляють, що використання норм природного убутку при транспортуванні продукції не належить до їх компетенції. У «ДК» №33/2017 ми приділили увагу цій проблемі у статті «Списання природного убутку по-новому».

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру