• Посилання скопійовано

Щодо санкцій до авіакомпаній

Лист Національного банку України від 11.10.2017 р. №25-0007/69875

Щодо санкцій до авіакомпаній

Суттєво. НБУ рекомендує банкам України ознайомитися із санкційною програмою США щодо Iрану, а також користуватись інструментом пошуку у санкційних списках осіб та організацій, до яких США застосовані санкції.

! Фінансовим установам, суб'єктам ЗЕД

Національний банк України (далі — Національний банк) відповідно до пункту 2 частини другої статті 14 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (далі — Закон) повідомляє таке.

За повідомленням Посольства України у Сполучених Штатах Америки, 14.09.2017 р. Офіс з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) запровадив санкції проти 11 фізичних та юридичних осіб, у тому числі проти українських авіакомпаній «Хорс» та «ДАРТ».

Запроваджені санкції передбачають блокування власності та частки у власності зазначених компаній, що перебуває у юрисдикції США. Американським юридичним та фізичним особам заборонено здійснювати будь-які транзакції із зазначеними компаніями. Iноземні фінансові установи, які надають сприяння значним за обсягом транзакціям цих компаній, а також фізичні та юридичні особи, що надають матеріальну або іншу підтримку цим компаніям, перебувають під загрозою запровадження щодо них вторинних санкцій США, що призведуть до обмеження їх доступу до американської фінансової системи чи блокування їх власності, що перебуває під юрисдикцією США.

Також повідомляємо, що Офіс з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США запровадив відповідні санкції до інших авіакомпаній-резидентів України: https://www.treasury.gov/press-center/press-releases/Pages/jl1965.aspx.

Національний банк України з метою належного виконання банками вимог Закону щодо управління ризиками вважає за необхідне рекомендувати банкам України ознайомитися з санкційною програмою США щодо Iрану за інтернет-адресою: https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Programs/pages/iran.aspx, а також користуватись інструментом пошуку у санкційних списках осіб та організацій, до яких США застосовані санкції, за інтернет-адресою: https://sanctionssearch.ofac.treas.gov/.

Директор Департаменту фінансового моніторингу I. БЕРЕЗА

До змісту номеру