• Посилання скопійовано

Коментар

До наказу МВСУ від 10.07.2017 р. №579

На жаль, реалії нашого життя змушують нас стикатися з таким поняттям, як «евакуація працівників». 22 серпня 2017 року набрав чинності наказ МВС від 10.07.2017 р. №579, яким затверджено Методику та порядок евакуації, зокрема, працівників.

Плануванням евакуації має займатися комісія з питань евакуації, яку має створити керівник підприємства своїм наказом. Для тих підприємств, де чисельність працівників не перевищує 49 осіб, комісію можна не створювати, достатньо призначеного керівником одного уповноваженого з питань евакуації.

Комісія з евакуації або спеціальний уповноважений має провести аналіз поточної та майбутньої (орієнтовної) ситуації, про райони, в яких необхідно буде провести евакуацію, до яких районів треба буде перемістити працівників, про початок та закінчення заходу з евакуації, шляхів евакуації (вивезення працівників чи піший хід) та щодо заходів із забезпечення евакуації працівників.

План евакуації має бути досить детальним і складатися з текстової (описової) частини та карти (схеми). Строків, в які слід вкластися, розробляючи цей план, коментованим наказом не передбачено. Увага: згаданий план треба погодити з тією стороною, куди здійснюватиметься евакуація, — йдеться про комісію з евакуації того органу місцевого самоврядування, на територію якого планується евакуювати працівників. Порядку, яким чином здійснюється погодження, у наказі також немає. План евакуації слід щороку до 1 березня уточнювати.

Певна річ, за невиконання приписів (за наслідками держнагляду (контролю)) з розроблення заходів щодо захисту населення та територій від надзвичайних ситуацій передбачена адміністративна відповідальність. Iдеться про ст. 188-16 КУпАП, якою передбачено штрафи за такі порушення, що можуть бути застосовані органами ДСНС до посадових осіб госпсуб'єктів, — від 10 до 20 н. м. д. г. (170 — 340 грн) та від 20 до 50 н. м. д. г. у разі повторного правопорушення. Прикладом застосування таких штрафних санкцій є постанова Апеляційного суду Чернігівської області від 25.06.2010 р. у справі №33-207/20101.

1 http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/10154925.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру