• Посилання скопійовано

Коментар

До постанови Правління Національного банку України від 25.05.2017 р. №41

Розпочнемо з приємних новин. Тимчасова норма, якою НБУ в ручному режимі регламентував строк для розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів у межах 120 днів, відійшла у небуття. Тепер максимальний строк розрахунків становитиме 180 днів — згідно з постійними нормами ст. 1 та ст. 2 Закону України від 23.09.94 р. №185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті».

Бізнес знову має можливість достроково погашати зовнішні кредити та позики, якщо як забезпечення розрахунків за такими операціями (з використанням гарантій, резервних акредитивів, через уповноважені банки та/або іноземні банки) було надано зобов'язання міжнародних фінансових організацій.

Відкриття уповноваженим банком кореспондентських рахунків в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора в банках-нерезидентах країн, національна валюта яких віднесена НБУ до 2-ї або 3-ї групи Класифікатора, досі було неможливим, а тепер таке обмеження скасовано.

Досі іноземні інвестори не могли купувати і перераховувати іноземну валюту від продажу корпоративних прав, певних видів цінних паперів унаслідок зменшення статутних капіталів юридичних осіб, виходу з господарських товариств іноземних інвесторів. Завдяки нововведенням тепер цей механізм повернення коштів до країни резидентства іноземного інвестора дасть можливість виводити валюту з України.

Завдяки нововведенням вимоги до розкриття інформації про кінцевих бенефіціарних власників (UBO) нерезидентів-кредиторів змінилися. I ці вимоги діятимуть у всіх випадках, коли необхідна буде реєстрація кредитного договору або договору позики, укладеного резидентом-позичальником, що не є банком.

Механізм контролю за дотриманням максимальної процентної ставки за договором у разі сплати комісій, зборів у період до одержання кредиту та/або протягом першого річного періоду дії договору також змінився. Контроль здійснюватиметься не на дату платіжної операції, а на кінець першого річного періоду.

Підвищення максимального строку для розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів до 180 днів діє з 26 травня 2017 року, а решта змін наберуть чинності з 12 червня 2017 року.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру