• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Міністерства оборони України від 31.03.2017 р. №116/9/5/2807

Відповідно до п. 1.3 Iнструкції №6601, ведення військового обліку на підприємстві полягає в організації обліку основних відомостей щодо військовозобов'язаних.

Для ведення персонального обліку в розрізі окремих військовозобов'язаних та призовників потрібно мати такі документи (п. 3.5 Iнструкції №660):

— військовий квиток чи тимчасове посвідчення — для військовозобов'язаних;

— посвідчення про приписку до призовної дільниці — для призовників.

На підставі цих документів заповнюється типова форма первинного обліку №п-2 «Особова картка працівника». Треба не просто пересвідчитися, що такі документи є, а й зробити ксерокопії всіх заповнених сторінок. Якщо з документами конкретної людини не все гаразд, слід порадити привести їх до ладу і надати підприємству, адже відповідальною за ведення обліку на підприємстві (навіть якщо правопорушення сталося з вини працівника) залишається посадова особа підприємства.

На підставі цих відомостей слід заповнити розділ II особової картки військовозобов'язаного працівника. Норми п. 40 — 42 Порядку №9212 уточнюють, яку саме інформацію внести, а п. 44 описує, як зберігати картки у розрізі окремих груп.

Міноборони в коментованому листі підкреслює, що у разі коли має місце факт зміни сімейного стану, місця проживання, освіти, місця роботи і посади військовозобов'язаних та призовників, то роботодавець повинен у 5-денний термін унести зміни до особових карток працівників. Крім того, про всі зміни щомісяця до 5-го числа необхідно повідомляти військові комісаріати для внесення змін до облікових даних. Для подання звіту використовують форму бланка, наведену в додатку 1 до Iнструкції №660.

1 Iнструкція з організації ведення військового обліку військовозобов'язаних і призовників в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах, затверджена наказом Міноборони від 15.12.2010 р. №660.

2 Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних, затверджений постановою Кабміну від 07.12.2016 р. №921.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру