• Посилання скопійовано

Щодо практичного застосування окремих положень нормативно-правових актів Національного банку України під час здійснення валютно-обмінних операцій

Лист Національного банку України від 07.04.2017 р. №40-0005/26287

Щодо практичного застосування окремих положень нормативно-правових актів Національного банку України під час здійснення валютно-обмінних операцій

Суттєво. НБУ повідомляє: обмеження щодо граничної суми розрахунків готівкою не поширюються на валютно-обмінні операції, які здійснюються банками, фінансовими установами.

! Усім

У зв'язку із запитами банківської спільноти щодо практичного застосування окремих положень нормативно-правових актів Національного банку України під час здійснення валютно-обмінних операцій Національний банк України вважає за необхідне звернути увагу на таке.

Здійснення валютно-обмінних операцій регулюється Iнструкцією про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 12.12.2002 р. №502, зі змінами (далі — Iнструкція №502), яка надає право уповноваженим банкам (далі — банки), уповноваженим фінансовим установам, національному оператору поштового зв'язку (далі — фінансові установи) здійснювати валютно-обмінні операції без обмежень за сумою.

Водночас обмеження щодо суми щодо операцій з продажу готівкової іноземної валюти або банківських металів одній особі в один операційний (робочий) день у межах одного/однієї банку/фінансової установи встановлені підпунктом 3 пункту 6 Постанови Правління Національного банку України від 13.12.2016 р. №410 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України» (далі — Постанова №410). Починаючи з 5 квітня 2017 року, відповідно до Постанови Правління Національного банку України від 04.04.2017 р. №30 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 13 грудня 2016 року №410», зазначені операції дозволено здійснювати у сумі, що не перевищує в еквіваленті 150000 грн.

Водночас пунктом 1 Постанови Правління Національного банку України від 06.06.2013 р. №210 «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» (далі — Постанова №210) установлено граничні суми розрахунків готівкою, зокрема між фізичною особою та підприємством (підприємцем), протягом одного дня в розмірі 50000 (п'ятдесяти тисяч) грн.

Ураховуючи вищевикладене, а також з огляду на предмет регулювання Постанови №210, повідомляємо, що вимоги цієї постанови, зокрема щодо обмеження граничної суми розрахунків готівкою, не поширюються на валютно-обмінні операції, які здійснюються банками, фінансовими установами відповідно до Iнструкції №502, з урахуванням обмежень, установлених Постановою №410.

Директор Департаменту відкритих ринків С. ПОНОМАРЕНКО

До змісту номеру