• Посилання скопійовано

Коментар

До Закону України від 23.03.2017 р. №1988-VIII

Коментованим законом установлюється збільшення реєстраційного ліміту для реєстрації ПН та РК в Єдиному реєстрі колишніх платників ПДВ, які застосовували спеціальний режим оподаткування відповідно до ст. 209 ПКУ. Ліміт збільшується на суму коштів, що були перераховані з 1 до 30 січня 2017 року з поточних на спецрахунки. Таке збільшення буде проведено на підставі заяви платника ПДВ, яку необхідно буде подати у довільній формі за місцем реєстрації. Разом із заявою слід подати копії платіжних доручень платника, завірені банком, які підтверджуватимуть таке перерахування протягом січня 2017 р. Виходить, якщо суми податку було перераховано із запізненням, розраховувати на збільшення ліміту не доводиться. Очевидно, всі ці документи слід буде подати у паперовій формі.

У заяві зазначають суму, на яку буде збільшено реєстраційний ліміт. Верхня межа цієї суми обмежена сумою, що мала би спрямовуватися на спеціальний рахунок суб'єкта спеціального режиму оподаткування (у певній пропорції залежно від галузі господарювання) згідно з податковою звітністю за грудень 2016 року, крім уточнюючих розрахунків.

Закон набрав чинності з 15 квітня 2017 року, отже, з цієї дати теоретично можна подавати заяву, відповідно до якої такі кошти будуть перераховані з рахунку в СЕА ПДВ такого платника податку на його поточний рахунок відповідно до п. 200-1.6 ПКУ (для тих платників податку, в яких такі кошти обліковуються на рахунках у СЕА ПДВ).

Зверніть увагу: це збільшення проводитиметься в ручному режимі щодо кожного колишнього спецрежимника окремо, а не на конкретну дату по всій країні.

Скористатися таким збільшенням можна до 31 грудня 2017 року (конкретних строків не передбачено, так само як не передбачено і строків для податківців, протягом яких вони мають відреагувати на заяву).

Залишаються відкритими питання, чи можуть податківці відхилити з тих чи інших причин заяву і чи буде сума, зазначена у заяві, перевірятися податківцями. I останнє. Заява подається тільки один раз, можливості внесення правок або уточнень до цієї заяви не передбачено.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру