• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної фіскальної служби України від 12.09.2016 р. №19611/6/99-99-15-03-02-15

Коментований лист присвячений виробникам сільськогосподарської продукції, проте він може бути корисним для всіх виробників, які є платниками ПДВ. У 2015 році норма абз. 2 п. 188.1 ПКУ зобов'язувала виробників продукції порівнювати договірну вартість постачання з її собівартістю (з 01.01.2016 р. база для ПДВ самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижчою від звичайних цін. — Ред.). Мало того, у п. 188.1 ПКУ не уточнювалось, яка це собівартість: планова, фактична, виробнича чи собівартість реалізованої продукції. Собівартість реалізованої продукції є більшою за виробничу і формується з:

— виробничої собівартості продукції, яка була реалізована протягом звітного періоду;

— нерозподілених постійних загальновиробничих витрат;

— наднормативних виробничих витрат.

За роз'ясненнями податкових органів (наприклад, лист ДФСУ від 07.04.2015 р. №12082/7/99-99-19-03-02-17) база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг у 2015 році не могла бути нижчою від їх виробничої собівартості, визначеної відповідно до П(С)БО 16. I це справді так, адже згідно з п. 10 П(С)БО 9 первісною вартістю запасів, що виготовляються власними силами підприємства, визнається їхня виробнича собівартість.

Отже, якщо договірна вартість постачання виявлялася меншою за собівартість, виробник мав донараховувати ПЗ з ПДВ. На дату виникнення ПЗ з ПДВ він складає дві ПН: одну, яка видається покупцю, — виходячи з договірної вартості товару, другу — на різницю між виробничою собівартістю та договірною вартістю з типом причини 17.

Але на практиці (зокрема, отримання авансу від покупця) на дату відвантаження виробнича собівартість продукції могла бути і не відома. Є витрати, які формують виробничу собівартість, але можуть стати відомими із запізненням.

Як слушно зауважують податкові органи у коментованому листі, для виконання норм абз. 2 п. 188.1 ПКУ виробник повинен був у 2015 році порівнювати договірну вартість із постачання власної продукції з плановою собівартістю. А вже після визначення фактичної собівартості власно виробленої продукції ПЗ з ПДВ, які були визначені при постачанні такої продукції у 2015 році, мають бути відкориговані шляхом складання розрахунку коригування:

— у бік збільшення — на суму перевищення фактичної собівартості над плановою, якщо фактична собівартість виявиться більшою за планову;

— у бік зменшення на суму перевищення планової собівартості над фактичною — якщо фактична собівартість виявиться меншою за планову.

У графі «Причина коригування» розрахунку коригування слід зазначити «Розрахунок фактичної собівартості продукції за 2015 рік».

Коригувати ПЗ з ПДВ через розрахунок коригування треба на дату розрахунку фактичної собівартості , що є дуже важливим. А це означає, що правомірно збільшити податкові зобов'язання з ПДВ виробник повинен саме на дату фактичного розрахунку собівартості. Виправляти податкові зобов'язання минулого періоду як помилку не треба.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру