• Посилання скопійовано

Коментар

До листа ГУ ДФС у Закарпатській області від 18.08.2016 р. №309

Відповідно до пп. 4 п. 297.1 ПКУ, платники єдиного податку звільняються від сплати земельного податку щодо тих земельних ділянок, які використовуються у госпдіяльності (ЄП 1 — 3 груп), та ділянок для сільськогосподарського товаровиробництва (ЄП 4-ї групи). По суті, ця норма звільняє від нарахування та сплати податку на майно (в частині земельного податку) всіх «єдиноподатників». Єдиний варіант, коли таке звільнення не діятиме, — це ситуація, коли земельні ділянки не використовуються платниками ЄП 1 — 3 груп для провадження господарської діяльності та платниками ЄП 4-ї групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва. Що означає «не використовуються»? Адже досить тривалий час податківці прив'язували факт звільнення від сплати земельного податку до особистого використання земельної ділянки «єдиноподатником» (не передачі в оренду!).

Відсутність ведення господарської діяльності (відсутність використання земельної ділянки) означає, що земельні ділянки простоюють («єдиноподатник» ані веде господарської діяльності на цій земельній ділянці, ані здає її в оренду) й економічний ефект від володіння такою ділянкою є нульовим. Якщо ж «єдиноподатник» здає земельну ділянку в оренду, і до того ж здавання в оренду є основним видом діяльності такого «єдиноподатника», не можна стверджувати, що в такому разі земельна ділянка не використовується у госпдіяльності. Адже в межах такої госпдіяльності, як здавання нерухомого майна у вигляді земельної ділянки в оренду, «єдиноподатник» отримує дохід, сплачує з нього ЄП і декларує свої доходи.

У коментованому листі податківці нарешті погодилися, що факт передачі земельної ділянки в оренду не можна ототожнювати з її невикористанням1. Ми повністю підтримуємо цей висновок. Що за своєю суттю є господарською діяльністю? Відповідно до ст. 3 ГКУ, господарська діяльність — це діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність. Здавання нерухомості в оренду відповідає цим характеристикам, а отже, є госпдіяльністю із відповідним звільненням від нарахування та сплати «єдиноподатником» земельного податку.

1 Хоча коментоване роз'яснення призначене для фізособи — платника єдиного податку 2-ї групи, на наше переконання, його можуть використовувати і платники єдиного податку 3-ї групи, зокрема і юрособи. Адже норми п. 297.1 ПКУ, роз'яснення щодо яких міститься у коментованому листі, поширюються і на них.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру