• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної фіскальної служби України від 22.07.2016 р. №24830/7/99-99-15-03-02-17

Мінфін наказом від 25.05.2016 р. №503 уніс зміни до форми декларації з ПДВ та Порядку заповнення податкових накладних. Коментований лист цінний кількома висновками. Податківці цілком логічно говорять, що вперше нова звітність подається за наслідками серпня 2016 р., граничний строк подання — 20 вересня 2016 р. (9 лютого 2017 р. — для квартальних платників ПДВ). Цей висновок повністю відповідає нормам п. 46.6 ПКУ, адже Наказ №503 був опублікований 01.07.2016 р., і звітність за такою формою слід подавати за підсумками наступного місяця (кварталу) після місяця публікації.

Податківці підтверджують, що відмовилися від деталізації від'ємного значення з ПДВ у розрізі контрагентів. В оновленій формі Д2 від'ємне значення слід аналізувати в хронологічному порядку виключно в розрізі звітних періодів без будь-якої прив'язки до контрагентів.

Тепер суть Д2 зводиться до того, щоб визначити, в яких місяцях сформувалося накопичене від'ємне значення з ПДВ. Загальний алгоритм дослідження хронології виникнення від'ємного значення залишився незмінним. У кожній декларації, починаючи зі звітної, слід вибрати суми перевищення податкового кредиту над сумою податкового зобов'язання (місяці, коли за результатами звітного періоду мала місце сума податкового зобов'язання до сплати до бюджету, в обрахунок не бралися і з аналізу вилучалися). Рухаючись знизу вгору над рядком «Усього», потрібно зазначити найближчий до сьогоднішньої дати місяць, коли мало місце від'ємне значення, і якщо від'ємне значення цього місяця є меншим, ніж значення гр. 5 рядка «Усього», слід було перейти до наступного попереднього місяця з від'ємним значенням. Рухаючись знизу вгору (від найпізнішого звітного періоду до більш ранніх місяців), сумами з ряд. 19 треба було набрати ту суму, що є в гр. 5 ряд. «Усього». Коли набране від'ємне значення виявиться більшим від суми в гр. 5 ряд. «Усього» — це має стати сигналом до того, що сума від'ємного значення з останнього зазначеного місяця має бути використана не повністю, а лише частково — в тій сумі, щоб загальна сума набраного від'ємного значення за всіма місяцями дорівнювала сумі з гр. 5 ряд. «Усього».

Завдяки змінам потреби визначати, «чий» вхідний ПК сформував від'ємне значення з ПДВ, уже немає. Тепер у Д2 для розшифрування від'ємного значення (ряд. 21 декларації з ПДВ) слід буде показати тільки місяць, рік його виникнення та суму — це значно спростить заповнення Д2.

А ось тим, хто претендує на БВ, навпаки, тепер доведеться робити персоніфікацію. Додаток 3 доповнено новою таблицею 2 для розшифрування сум ПДВ, сплачених у попередніх і звітному періодах постачальникам товарів/послуг або до держбюджету. У цій таблиці слід буде зазначати у розрізі контрагентів (за їх ІПН) та звітних періодів виникнення суми ПДВ, фактично сплаченої у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до держбюджету. Радимо ставитися до вибору контрагентів надто зважено і вибирати для відображення в Д3 сумлінних контрагентів із тривалою історією ведення госпдіяльності.

Податківці у листі зазначають, що при заповненні як Д2, так і таблиці Д3 доцільно застосовувати принцип хронології формування від'ємного значення, згідно з яким податкові зобов'язання поточного (звітного) періоду зменшуються на суму податкового кредиту у хронологічному порядку його виникнення — від найдавнішого до найновішого.

Але зазначимо, що Порядком №21 таких правил не встановлено. Тому платники ПДВ мають самі вирішувати, дослухатися до порад податківців чи ні.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру