• Посилання скопійовано

Тривалість робочого часу і змінний графік роботи

Працівника прийнято на змінний графік роботи 6:40, 5 днів + кожна друга субота. Працівник має бажання влаштуватися на 0,5 ставки на ідентичну посаду за сумісництвом. Юрист вважає, що робота на 1,5 ставки буде перевищенням норми тривалості робочого часу. Запитання: чи враховується норма робочого часу для людини, що працює на 1,5 ставки, та який закон це регулює?

Наразі обмеження на роботу за сумісництвом 4 години на день стосується лише працівників державних підприємств, установ, організацій. Це обмеження встановлене в п. 2 Постанови Кабміну від 03.04.93 р. №245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» і випливає зі самої назви цієї постанови.

Графік по 6 год. 40 хв. 5 днів на тиждень та кожна друга субота по 6 год. 40 хв. на місяць утворює нормальну тривалість робочого часу 36 год. 40 хв. на тиждень: 6 год. 40 хв. х 5 = 33 год. 20 хв.

33 год. 20 хв. + 0,5 х 6 год. 40 хв. = 36 год. 40 хв.

Відповідний графік не перевищує нормальної тривалості робочого часу 40 год. на тиждень (ст. 50 КЗпП).

Тому працівник може влаштуватися на роботу за сумісництвом на 0,5 ставки без ризику порушити чинне законодавство навіть у разі, якщо йдеться про державне підприємство.

Наголосимо також, що законність установлення самого цього обмеження на роботу за сумісництвом викликає великий сумнів. Річ у тім, що право на працю гарантується Конституцією. Закон (ст. 102-1 КЗпП і ст. 18 Декрету КМУ «Про оплату праці», чинного у час прийняття вищезгаданої постанови) встановлював і встановлює обов'язок Кабміну визначити умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій. Закон не надавав Кабміну права встановлювати обмеження конституційного права на працю. Саме тому, з урахуванням ст. 19 Конституції, на наш погляд, встановлення такого обмеження є неправомірним.

Олексій КРАВЧУК, д. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру