• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Як іноземець стає резидентом
Фізособа — власник підприємства, яке на території України відкрило своє представництво, планує контролювати діяльність представництва особисто. Яким чином йому треба підтверджувати статус іноземця як резидента України, який перебуває на території України понад 6 місяців?

Тривалість робочого часу і змінний графік роботи
Працівника прийнято на змінний графік роботи 6:40, 5 днів + кожна друга субота. Працівник має бажання влаштуватися на 0,5 ставки на ідентичну посаду за сумісництвом. Юрист вважає, що робота на 1,5 ставки буде перевищенням норми тривалості робочого часу. Запитання: чи враховується норма робочого часу для людини, що працює на 1,5 ставки, та який закон це регулює?

У підприємця коди КВЕД для сплати ЄП можуть не відповідати кодам за ЄДР
Я — фізособа-підприємець — вирішив перейти на сплату єдиного податку, проте серед занесених до ЄДР видів діяльності є й ті, які не дозволяють перебувати на спрощеній системі (наприклад, коди КВЕД 47.77, 47.78, 47.79 (торгівля вживаними товарами, у т. ч. антикваріатом), 47.11, 47.19 — торгівля алкоголем та тютюном). Чи має право податкова відмовити у прийнятті заяви на спрощену систему оподаткування, якщо в заяві я не зазначив таких видів діяльності? Чи треба мені внести зміни до ЄДР та забрати ці заборонені платнику ЄП види діяльності?

До змісту номеру