• Посилання скопійовано

Коментар

До листа ФСС з ТВП від 07.06.2016 р. №2.4-46-920

У коментованому листі Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) розглядає деякі питання оформлення травм невиробничого характеру для виплати відповідної допомоги з соціального страхування.

Як відомо, на сьогодні здійснення виплат за державним соціальним страхуванням від тимчасової втрати працездатності та від нещасного випадку на виробництві регулюється одним і тим самим Законом №11051. Однак акти підзаконного характеру значною мірою залишаються тими самими. І нині надання забезпечення за державним соціальним страхуванням у разі нещасного випадку регулюється різними підзаконними актами залежно від того, чи була травма виробничою, чи невиробничою.

Фонд у листі зазначає, що лікуючий лікар при зверненні хворого з травмою фіксує в медичній картці дату та час звернення хворого; дату, час, місце та обставини травми; вид травми (виробнича чи побутова) зі слів хворого, які надалі не можуть виправлятися або змінюватися. Таке справді передбачене в п. 5.1.6 Положення про експертизу тимчасової непрацездатності (наказ МОЗ від 09.04.2008 р. №189). На лікаря також покладається оформлення документації, передбаченої Порядком №1232.

1 Закон України від 23.09.99 р. № 1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Таким чином, інформацію в листку непрацездатності щодо характеру травми — виробнича чи невиробнича — також зазначають зі слів хворого. Отже, для проведення або непроведення розслідування нещасного випадку на виробництві інформація, наведена в листку непрацездатності, значення не має.

Розслідування нещасного випадку призначається як результат одержання від лікаря екстреного повідомлення.

Якщо в результаті розслідування комісія не визнає нещасний випадок пов'язаним із виробництвом, вона складає акт форми Н-5, де про це зазначається.

Увага: згідно з п. 5 Порядку №1232, розслідування та облік нещасних випадків, що сталися з працівниками під час прямування на роботу чи з роботи пішки, на громадському, власному або іншому транспортному засобі, що не належить підприємству і не використовується в інтересах підприємства, проводяться згідно з порядком розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру.

Фонд у листі наголошує на тому, що відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженого постановою КМУ від 22.03.2001 р. №270, розслідування нещасного випадку невиробничого характеру не належить до компетенції комісії з соцстрахування підприємства.

Відповідно, й обов'язкова наявність акта розслідування нещасного випадку невиробничого характеру при призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, чинним законодавством не передбачена.

А от у разі проведення розслідування для встановлення нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання треба діяти за нормами ч. 2 ст. 36 Закону №1105. Порядок проведення такого розслідування затверджено постановою Кабміну від 30.11.2011 р. №1232. Ним визначено, що в разі звернення до лікувального закладу потерпілого з посиланням на нещасний випадок на виробництві лікувальний заклад протягом доби передає екстрене повідомлення роботодавцю, робочому органу Фонду та Держпраці, а в окремих випадках (отруєння) — і до санстанції.

Роботодавець, одержавши екстрене повідомлення, зобов'язаний протягом години скласти повідомлення до органу Фонду, керівникові профкому та деяким іншим органам, а також керівникові іншого підприємства, якщо потерпілий є працівником іншого підприємства.

Протягом доби роботодавець утворює комісію з розслідування нещасного випадку в складі не менше 3 осіб і забезпечує її роботу.

Далі комісія проводить розслідування, про що протягом 3 робочих днів із дня утворення складає акт за формою Н-5. Комісія може визнати нещасний висновок таким, що пов'язаний із виробництвом, а може і не визнати. У разі визнання нещасного випадку таким, що пов'язаний із виробництвом, на доповнення до акта за формою Н-5 складається також акт за формою Н-1.

Олексій КРАВЧУК, д. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру