• Посилання скопійовано

Що нового

З 1 серпня буде запроваджено порядок роботи «єдиного вікна» на митниці

! Суб'єктам ЗЕД

Кабмін затвердив Порядок інформаційного обміну між органами доходів і зборів, іншими державними органами та підприємствами за принципом «єдиного вікна» з використанням електронних засобів передачі інформації.

Так, урядом прийнято рішення про запровадження з 1 серпня 2016 року автоматизованої системи «єдиного вікна» при митному оформленні товарів і транспортних засобів. Ухвалена постанова передбачає здійснення всіх видів контролю за допомогою ІТ-системи митниці. Згідно з постановою, час на прийняття рішення контролюючим органом щодо здійснення відповідного виду контролю становить 4 години. В іншому випадку застосовується принцип «мовчазної згоди», тобто ІТ-система автоматично формує позитивне рішення про проведення відповідного виду державного контролю, яке є підставою для завершення митного контролю та митного оформлення товарів.

Крім того, огляд товарів проводиться одночасно всіма контролюючими органами не пізніше ніж через 24 робочі години від запропонованого підприємством часу.

Постанова Кабінету Міністрів України від 25.05.2016 р. №364 чинна з 01.08.2016 р.


«Спрощенець» змінив податкову адресу: куди звітувати

! Підприємцям — платникам ЄП

Регіональні податківці повідомляють, що у разі зміни податкової адреси фізособою — підприємцем — платником єдиного податку подання декларації та сплата єдиного податку здійснюються за попереднім місцем податкової адреси останній раз за звітний період, у якому подано заяву щодо зміни податкової адреси.

Подання декларацій таким підприємцем та сплата єдиного податку за наступні звітні періоди здійснюються до контролюючого органу за місцем нової податкової адреси.

У разі зміни суб'єктом господарювання протягом бюджетного року місцезнаходження, пов'язаного зі зміною адміністративного району, звітність про суми нарахованого ЄСВ подається та податок сплачується за новим місцем взяття на облік.

Лист ДФС у Харківській області від 23.05.2016 р. №269/ФОП/20-40-13-01-15


З 9 червня 2016 року діє 65-відсотковий обов'язковий продаж валюти

! Суб'єктам ЗЕД

Нацбанк нагадує, що до 8 червня 2016 року (включно) встановлено вимогу щодо обов'язкового продажу надходжень у розмірі 75%.

Однак починаючи з 9 червня 2016 року розмір обов'язкового продажу надходжень становить 65%.

Враховуючи, що до події, факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце, обов'язковий продаж надходжень в іноземній валюті, які надійшли та були зараховані на розподільчий рахунок 08.06.2016 р., має здійснюватися з урахуванням вимог Постанови №342, а саме у розмірі 65%.

Лист НБУ від 08.06.2016 р. №40-0004/48770


Заповнюємо табель обліку використання робочого часу в разі мобілізації працівника

! Роботодавцям

Мінсоцполітики роз'яснило: ведення табельного обліку робочого часу на підприємствах, в установах і організаціях регламентується наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. №489. У табелі обліку використання робочого часу робляться відмітки про фактично відпрацьований час, відпрацьовані за місяць години, в тому числі надурочні, вечірні, нічні години роботи та ін., а також інші відхилення від нормальних умов роботи.

У табелі обліку використання робочого часу час, протягом якого працівник відсутній у зв'язку з оголошенням часткової мобілізації, має позначатись умовним позначенням «ІН» — інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадських обов'язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул тощо).

Якщо роботодавець не має відповідних документів, що підтверджують відсутність працівника, у табелі обліку використання робочого часу такий час позначається умовним позначенням «НЗ» — неявка з нез'ясованих причин.

Лист Мінсоцполітики від 05.06.2015 р. №225/06/186-15


Нюанси проведення індексації грошових доходів населення

! Госпрозрахунковим підприємствам

Мінсоцполітики зазначило, що у разі підвищення грошових доходів населення випереджаючим шляхом з урахуванням прогнозного рівня інфляції під час визначення розміру підвищення грошових доходів у зв'язку з індексацією враховується рівень такого підвищення.

Нарахування сум індексації або проведення чергового підвищення грошових доходів випереджаючим шляхом здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому офіційно опубліковано індекс споживчих цін, на підставі якого нарахована сума індексації перевищить розмір підвищення грошових доходів випереджаючим шляхом.

Також працівникам підприємств і організацій, які перебувають на госпрозрахунку, підвищення зарплати у зв'язку зі зростанням рівня інфляції провадиться у порядку, визначеному у колективних договорах, але не нижче від норм, визначених Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» та положеннями Порядку проведення індексації грошових доходів населення.

Отже, госпрозрахунковим підприємствам та організаціям надано право визначати умови проведення індексації у колективних договорах з урахуванням норм чинного законодавства.

Лист Мінсоцполітики від 29.04.2016 р. №234/10/136-16


Працівниця була у декреті: розраховуємо компенсацію за невикористану відпустку

! Роботодавцям

Мінсоцполітики нагадує, що компенсація за невикористану відпустку нараховується згідно з нормами Порядку обчислення середньої зарплати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. №100.

Обчислення середньої зарплати для виплати компенсації за невикористані відпустки провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати компенсації за невикористані відпустки.

Якщо протягом розрахункового періоду (12 календарних місяців) працівник не мав заробітку не зі своєї вини, зокрема перебував у відпустці для догляду за дитиною, то середня зарплата розраховується виходячи з установленої для його посади у штатному розписі на момент проведення розрахунку тарифної ставки чи посадового (місячного) окладу (без урахування доплат, надбавок, премій тощо). Середня зарплата для нарахування компенсації за невикористані дні відпустки обчислюється шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед місяцем нарахування компенсації (місяцем звільнення) 12 місяців на відповідну кількість календарних днів року за винятком святкових і неробочих днів, установлених законодавством. Одержаний результат множать на число календарних днів відпустки.

Лист Мінсоцполітики від 08.04.2016 р. №383/13/84-16


Від'ємне значення з ПДВ у рахунок сплати грошових зобов'язань з податку на прибуток

! Платникам ПДВ

Податківці зазначили: ПКУ чітко визначено, що від'ємне значення ПДВ, розраховане платником за результатами звітного (податкового) періоду, за заявою платника може бути задеклароване в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 200-1.3 ПКУ на момент отримання контролюючим органом податкової декларації, до бюджетного відшкодування:

— на поточний рахунок платника податку;

— у рахунок сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу такого платника податку з інших платежів, що сплачуються до державного бюджету.

Отже, у разі відсутності у платника ПДВ на дату подання ним податкової звітності з ПДВ податкового боргу з цього податку платник має право задекларувати суму від'ємного значення ПДВ, сформовану за результатами такої звітності, до бюджетного відшкодування в рахунок сплати грошових зобов'язань такого платника з інших платежів, що сплачуються до Держбюджету, зокрема в рахунок сплати грошових зобов'язань з податку на прибуток приватних підприємств, які виникнуть у платника протягом майбутніх податкових періодів.

Таке бюджетне відшкодування сум ПДВ здійснюється після узгодження контролюючим органом заявленої суми бюджетного відшкодування за результатами перевірки.

Лист ДФСУ від 25.05.2016 р. №11353/6/99-99-15-03-02-15


Нюанси уточнення показників звітності з ПДВ за липень 2015 року

! Платникам ПДВ

ДФСУ роз'яснила: у разі виправлення значення рядка 21 декларації з ПДВ, яке у майбутніх звітних періодах не вплинуло на значення рядка 18 чи рядка 20.2, уточнюючий розрахунок подається за один звітний період, в якому вносяться відповідні зміни. Такий уточнюючий розрахунок може бути поданий у спосіб, визначений в абз. 4 п. 50.1 ПКУ. Значення графи 6 рядка 21 уточнюючого розрахунку (як збільшення, так і зменшення) враховується у рядку 16.2 декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок.

У разі виправлення значення рядка 21 декларації, яке у майбутніх періодах впливатиме на значення рядка 18 чи рядка 20.2, уточнюючий розрахунок подається за кожний звітний період, у якому значення рядка 21 декларації впливало на значення рядка 18 чи рядка 20.2.

І, певна річ, у разі подання УР за липень 2015 року в частині збільшення від'ємного значення ПДВ, що підлягало включенню до складу податкового кредиту в декларації за липень 2015 року, результати такого уточнення підлягають відображенню у податковій звітності з ПДВ за формою, чинною на час подання уточнюючого розрахунку.

Лист ДФСУ від 25.05.2016 р. №11349/6/99-99-15-03-02-15


Форма №1ДФ: відображаємо доходи, виплачені фізособам

! Податковим агентам з ПДФО

ДФС у Миколаївській області повідомила, що відображення відомостей у розділі І «Суми доходу, нарахованого на користь фізосіб, і суми утриманого з них податку» податкового розрахунку за формою №1ДФ здійснюється таким чином:

— у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається дохід, який нарахований фізособі відповідно до ознаки доходу згідно з довідником ознак доходів;

— у графі 3 «Сума виплаченого доходу» — сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом;

— у графі 4а «Сума нарахованого податку» — сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику згідно із законодавством;

— у графі 4 «Сума перерахованого податку» — фактична сума перерахованого податку до бюджету;

— у рядку «Військовий збір» загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками). Відомості про фізособу — платника податку, якій нараховані доходи, з яких утримується військовий збір, не зазначаються.

Сума виплаченого доходу відображається у розділі І форми №1ДФ без вирахування зі суми нарахованого доходу сум нарахованих податків і зборів, які відповідно до закону справляються за рахунок доходу найманої особи.

При цьому графи 3, 3а та 4, 4а рядків «Військовий збір» розділу ІІ розрахунку за формою №1ДФ заповнюються аналогічно до відповідних граф розділу І.

Лист ДФС у Миколаївській області від 13.06.2016 р. №1883/10/14-29-13-01-11


ДФС про використання акцизних марок при маркуванні виноробної продукції

! Виробникам алкогольних напоїв та тютюнових виробів

Регіональні податківці нагадують, що з 1 лютого 2015 року припинено продаж марок акцизного податку для алкогольних напоїв і тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва попереднього зразка.

Разом з тим у разі зміни зразка марок акцизного податку вже закуплені марки попереднього зразка застосовуються у виробництві алкогольних напоїв та тютюнових виробів до їх повного використання, а марковані такими марками алкогольні напої та тютюнові вироби перебувають в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання.

Отже, марки акцизного податку, що були придбані підприємством до зміни дизайну марки акцизного податку, яка відбулася 01.02.2015 р., можуть застосовуються у виробництві алкогольних напоїв до їх повного використання лише у разі, якщо ставка акцизного податку на зазначений вид напою не змінювалась.

Лист ДФС у м. Києві від 10.06.2016 р. №12991/10/26-15-40-04-36


Як спецрежимнику відобразити послуги від нерезидента у декларації з ПДВ

! Спецрежимникам

ДФСУ розглянула питання щодо порядку відображення суб'єктом спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства у податковій звітності з ПДВ операцій з постачання послуг на митній території України нерезидентом такому суб'єкту та повідомляє.

Сільгосппідприємство — суб'єкт спеціального режиму оподаткування ПДВ при отриманні послуг від нерезидента на митній території України зобов'язане скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну за такою операцією та відповідно відобразити податкові зобов'язання з ПДВ у рядку 6 декларації з ПДВ з позначкою «0110».

При цьому таке підприємство має право включити до складу податкового кредиту суми ПДВ, нараховані (сплачені) ним при отриманні таких послуг, на підставі зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної та відобразити їх у рядку 11.4 декларації з ПДВ із позначками «0121» — «0123» за умови, що такі послуги придбані для використання у виробництві сільськогосподарської продукції.

Лист ДФСУ від 24.05.2016 р. №11321/6/99-99-15-03-02-15


ДФС про особливості оподаткування доходів

! Податковим агентам з ПДФО

ДФСУ нагадує: згідно з пп. 169.4.2 ПКУ, якщо платник податку отримує доходи у вигляді зарплати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки або перебування платника на лікарняному, то з метою визначення граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соцпільги, та в інших випадках їх оподаткування такі доходи відносять до відповідних податкових періодів їх нарахування.

Доходи, отримані платником податку у вигляді індексації зарплати, премії, не підпадають під дії норми пп. 169.4.2 ПКУ, тому оподатковують ці доходи у періоді, в якому їх нараховують.

Тобто ПДФО зі сум індексації зарплати за жовтень, листопад 2015 року нараховується у сукупності з доходами, які проводяться у квітні 2016 року, а також премії за листопад та грудень 2015 року у відповідному місяці їх нарахування із застосуванням ставки податку 18%. Оскільки нарахування доходів сум індексації відбувається у квітні 2016 року, то вони відображаються в податковій звітності за формою №1ДФ згідно з Порядком її заповнення у ІІ кварталі 2016 року.

Лист ДФСУ від 13.05.2016 p. №10468/6/99-99-13-01-01-15


ПДВ при безоплатному розповсюдженні товарів рекламного призначення

! Платникам ПДВ

Податківці розглянули питання щодо порядку визначення податкових зобов'язань з ПДВ при здійсненні операцій з безоплатного розповсюдження товарів рекламного призначення та роз'яснили.

Якщо вартість придбаних платником-резидентом товарів рекламного призначення не включається до складу вартості рекламних послуг, які оплачуються нерезидентом, то операція з розповсюдження таких товарів розглядається як окрема операція, що підлягає оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

Лист ДФСУ від 19.04.2016 р. №8811/6/99-99-19-03-02-15


Податківці про витрати орендаря на поліпшення об'єкта операційної оренди

! Платникам ПДВ

ДФС у Вінницькій області роз'яснила: якщо витрати на поліпшення об'єкта оренди проведено за згодою орендодавця та не компенсовано орендарю, то при поверненні об'єкта оренди вартість поліпшення вважається безоплатно наданою та підлягає оподаткуванню ПДВ за основною ставкою виходячи з ціни придбання товарів/послуг, використаних для такого поліпшення.

Лист ДФС у Вінницькій області від 07.04.2016 р. №651/10/02-32-12-03

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру