• Посилання скопійовано

Щодо питання обов'язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичною особою — підприємцем-платником єдиного податку 2-ї групи, яка здійснює розрахунки виключно в безготівковій формі та не здійснює операцій у готівковій формі (витяг)

Лист Головного управління Державної фіскальної служби України в Одеській області від 20.04.2016 р. №380/Ц/15-32-14-06-10

Щодо питання обов'язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичною особою — підприємцем-платником єдиного податку 2-ї групи, яка здійснює розрахунки виключно в безготівковій формі та не здійснює операцій у готівковій формі (витяг)

Суттєво. При здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку РРО не застосовується.

! Підприємцям — платникам ЄП

Головним управлінням ДФС в Одеській області розглянуто лист щодо питання обов'язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичною особою — підприємцем-платником єдиного податку 2-ї групи, яка здійснює розрахунки виключно в безготівковій формі та не здійснює операцій у готівковій формі, якщо у 2016-му календарному році обсяг доходу такої особи перевищить 1000000 гривень (але не більше 1500000 гривень).

Повідомляємо, що основним нормативно-правовим актом, який визначає правові засади застосування суб'єктами господарювання реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книжок регламентуються вимогами Закону України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг» (далі — Закон України №265).

Згідно з пунктом 1 статті 3 Закону №265 суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі — РРО) з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Разом з тим, відповідно до пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України (з врахуванням змін, унесених Законом України від 01.07.2015 р. №569 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій»), реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку, зокрема платниками єдиного податку другої і третьої груп (фізичні особи — підприємці), незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Пунктом 12 статті 9 Закону №265 установлено, що реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо).

Звертаємо Вашу увагу на те, що згідно з п. 1.4 гл. 1 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 січня 2004 року №22, зі змінами та доповненнями, безготівкові розрахунки — це перерахування певної суми коштів з рахунків платника на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою до каси банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.

Отже, при здійсненні розрахункових операцій у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) застосування РРО є обов'язковим.

При здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку РРО не застосовується.

<...>

Заступник начальника Д. ХАНДУСЕНКО

До змісту номеру