• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Головного управління Державної фіскальної служби України в Одеській області від 20.04.2016 р. №380/Ц/15-32-14-06-10

У коментованому листі податкові органи розглянули питання щодо обов'язкового застосування РРО платниками ЄП.

Установлення норм щодо незастосування реєстраторів розрахункових операцій у інших законах, крім ПКУ, не допускається. За дотримання умов, визначених у п. 296.10 ПКУ, звільнення від РРО у разі здійснення розрахунків у готівковій формі стосується тільки платників ЄП — фізосіб. Платники ЄП — юрособи у разі здійснення розрахунків у готівковій формі або платіжними картками у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг застосовують касовий апарат відповідно до Закону про РРО1. Пункт 6 ст. 9 Закону про РРО звільняє від використання РРО при продажу товарів (наданні послуг) тільки підприємців — платників єдиного податку, які звільнені від застосування РРО відповідно до норм ПКУ.

1 Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Згідно з п. 296.10 ПКУ, РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої і третьої групи (фізичні особи — підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн наявність РРО для такого платника єдиного податку є обов'язковою. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом перебування платника на спрощеній системі.

Отже, якщо платник ЄП другої та третьої групи здійснює розрахункові операції (продаж за готівку або через платіжні картки) з річним обсягом доходу до 1 млн грн, обов'язку застосовувати РРО немає. Зверніть увагу, що річний обсяг доходу в 1 млн грн — це не тільки готівкові, а й безготівкові кошти. Наприклад, якщо з січня до травня платник ЄП — фізособа отримав дохід:

— у готівковій формі на суму 800 тис. грн;

— безготівково на поточний рахунок на суму 300 тис. грн, це зобов'язує його з 1 липня застосовувати РРО (з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення).

Проте зауважимо: якщо підприємець отримує дохід виключно на свій поточний рахунок у банку з рахунків платника або отримує перераховані кошти від банків за дорученням підприємств і фізичних осіб, унесені ними готівкою до каси банку на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді, то незалежно від отриманої суми (в межах граничного обсягу доходу, встановленого п. 291.4 ПКУ) РРО застосовувати не треба.

Підприємці — платники ЄП, які здійснюють роздрібну торгівлю продовольчими товарами та пивом у пляшках і бляшанках, за умови відсутності продажу інших підакцизних товарів, мають право проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням РК та КОРО (відповідно до п. 1 Переліку №13362) до досягнення ними протягом календарного року обсягу доходу в розмірі 1 млн грн (http://kyiv.sfs.gov.ua/okremi-storinki/arhiv1/214811.html).

2 Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. №1336.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру