• Посилання скопійовано

Щодо оподаткування коштів при перерахуванні на розрахунковий рахунок ФОП від власного імені за умови, що призначення платежу буде «Перерахунок власних коштів»

Лист ГУ ДФС у м. Києві від 25.03.2016 р. №2516/К/26-15-13-02-15

Щодо оподаткування коштів при перерахуванні на розрахунковий рахунок ФОП від власного імені за умови, що призначення платежу буде «Перерахунок власних коштів»

Суттєво. ДФС: власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу підприємця-«єдиноподатника».

! СПД-ФО — платникам єдиного податку

Згідно з п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — Кодекс), доходом платника єдиного податку для фізичної особи — підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Відповідно до норм Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року №492 (далі — Інструкція), поточні банківські рахунки для фізичних осіб — резидентів поділяються на: поточні рахунки фізичних осіб — підприємців, які відкриваються для здійснення підприємницької діяльності, та поточні рахунки фізичних осіб, які не є підприємцями.

Тобто власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку.

Аналогічні роз'яснення розміщено на офіційному сайті ДФС України в рубриці «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» категорія 107 «Єдиний податок для фізичних осіб — підприємців» підкатегорія 107.04 «Порядок визначення доходу та його склад».

Заступник начальника В. ВАРГІЧ

До змісту номеру