• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної фіскальної служби України від 05.02.2016 р. №2457/6/99-99-19-02-02-15

Як ми знаємо, МНМА не відповідають ознакам основних засобів у рамках визначення із пп. 14.1.138 ПКУ. У податковому обліку до складу МНМА входять активи вартістю не більше 6000 гривень (без ПДВ для платників цього податку) та строком корисного використання більше одного року1 (до 01.09.2015 р. — 2500 гривень). Це говорить про те, що за такими активами слід орієнтуватися суто на правила бухобліку і жодних податкових різниць згідно зі ст. 138 ПКУ не визначати.

Разом з тим нагадаємо, що в додатку АМ до декларації з податку на прибуток2 серед 16 груп ОЗ є і група 11 — МНМА, тобто, судячи з форми декларації, МНМА податківці визнавали основними засобами. З огляду на це деякі бухгалтери нараховану у звітному періоді бухамортизацію відображали в ряд. 1.1.1 додатка РІ, а податкову — в рядку А11 та ряд. 1.2.1 АМ додатка РІ. Продовжуючи таку логіку, можна було дійти висновку і про необхідність визначати податкові різниці при продажу чи ліквідації МНМА із відображенням їх в ряд. 1.1.3 та ряд. 1.2.3 додатка РІ. Тим платникам податків, які все-таки побачили логіку у побудові структури декларації з податку на прибуток у частині МНМА, слід прийняти рішення: або вносити правки, адже такі показники могли істотно викривити результуючий показник об'єкта оподаткування (наприклад, якщо вартісний критерій для МНМА та ОЗ на підприємстві є іншим, ніж 6000 грн (2500 грн), деякі необоротні активи могли бути віднесені до складу ОЗ у бухобліку, а в податковому — до складу МНМА), або ж, якщо викривлення результуючого показника не відбулося (фінрезультат був зменшений та збільшений на однакову суму — податкову та бухгалтерську амортизацію), стати на позицію, що орієнтир був на форму декларації, і залишити все як є.

1 У коментованому листі міститься помилка: слова «та строком корисного використання не більше одного року» слід читати як «та строком корисного використання більше одного року», інакше виходить, що до складу МНМА включаються активи, які використовуються менше року.

2 Форма затверджена наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. №897.

Тим платникам, хто проігнорував структуру додатка АМ і не заповнював цей додаток у частині МНМА, судячи з висновків коментованого листа, залишається лише дотримуватися цієї позиції і надалі.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру