• Посилання скопійовано

Курсові різниці у звітності за 2015 рік

Нашому підприємству були надані послуги з постачання комп'ютерних програм нерезидентом України. Акти наданих послуг уже підписані обома сторонами, але оплати ще не було. Де у звітності за 2015 рік слід відобразити курсові різниці? Як тепер вони обраховуються і до якого рядка декларації з податку на прибуток чи у звіті про фінрезультати їх включати? Звітуємо раз на рік.

Бухгалтерський облік курсових різниць ведеться згідно з П(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів», затвердженим наказом Мінфіну від 10.08.2000 р. №193. Відповідно до п. 8 П(С)БО 21 курсові різниці за монетарними статтями в іноземній валюті визначають на дату балансу, а також на дату здійснення госпоперації в її межах або за всією статтею (згідно з обліковою політикою).

До речі, витрати з придбання послуг визнаються відповідно до того, як ви використовуєте такі послуги надалі (у власній госпдіяльності, у власній, але не госпдіяльності тощо). Але сума таких витрат визначається за курсом на дату першої події — передоплати за придбані послуги або, як у вашому випадку, на дату складання акта про надані послуги, і не змінюється надалі. А заборгованість перед нерезидентом за придбані послуги є монетарною статтею балансу, і саме за нею виникають курсові різниці (у разі зміни курсу НБУ між датами перерахунку такої монетарної статті на дату балансу або здійснення госпоперації — погашення заборгованості).

Коригування фінрезультату на суми курсових різниць розділом ІІІ ПКУ не передбачено, тобто курсові різниці братимуть участь у формуванні об'єкта оподаткування податком на прибуток через обрахований фінрезультат у межах бухгалтерського обліку. Окремих коригувань та жодних окремих рядків (крім рядка 2, в якому зазначається фінрезультат до оподаткування) для сум курсових різниць не передбачено.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру