• Посилання скопійовано

Коментар

До диста Міністерства соціальної політики України від 18.09.2015 р. №14209/0/14-15/13

У коментованому листі Мінсоцполітики доходить висновку: оскільки на сьогодні працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу та повідомлення територіальних органів ДФС про прийняття працівника на роботу, то така процедура має бути застосована у всіх без винятку випадках — навіть у разі прийняття керівника новоствореного підприємства.

Варто пильніше придивитися до норм чинного законодавства, які регулюють процедуру створення юрособи.

Так, створення юрособи потребує не лише подання держреєстратору статуту у двох примірниках, а й рішення власника (власників-засновників) юрособи про створення товариства (ч. 1 ст. 24 Закону про держреєстрацію1). При цьому також подається реєстраційна картка форми №1, у якій обов'язково зазначається П. І. Б. керівника юрособи. Відповідні відомості беруться з рішення власника (власників-засновників) юрособи, які, приймаючи рішення про створення юрособи, мають також визначитися з особою керівника.

Увага! З 21.11.2015 р. набрав чинності наказ Мін'юсту2, яким затверджено нові форми реєстраційних карток, у т. ч. й реєстраційної картки форми №1 для проведення державної реєстрації новоствореної юрособи.

1 Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».

2 Наказ Мін'юсту від 02.11.2015 р. №2140/5 «Про затвердження форм реєстраційних карток».

Крім того, в цій же реєстраційній картці зазначають дату призначення, яка для новоствореного підприємства є датою рішення власника (власників-засновників) про створення юрособи.

Далі слід сказати, що після подання всіх документів (у разі якщо не виникне підстав для відмови у вчиненні реєстраційних дій) дані з реєстраційної картки заносяться до ЄДР, надсилаються до ДФС, органів статистики та фонду соцстраху (для присвоєння класу професійного ризику виробництва платника єдиного внеску за основним видом його економічної діяльності), а сама процедура реєстрації нової юрособи закінчується видачею виписки з присвоєним кодом ЄДРПОУ, датою прийняття на облік у наведених держорганах.

Зважаючи на те, що державний реєстратор має отримати відомості про прийняття на облік новоствореного підприємства в органах ДФС та статистики, загалом на третій день після дати подання документів можна вже отримати виписку.

Але датою реєстрації підприємства буде саме дата подання документів державному реєстратору (ч. 5 ст. 25 Закону про держреєстрацію).

А сам керівник, як правило, видає щодо себе наказ, за яким і приступає до виконання обов'язків. Переважно такий наказ видається датою надання виписки, тобто фактично третього дня після подання документів держреєстратору.

Розгляньмо це на прикладі. Отже, дата рішення власника (власників-засновників) юрособи про створення товариства — 28.08.2015 р. Дата реєстрації новоствореної юрособи — 01.09.2015 р. Дата отримання виписки — 03.09.2015 р. Наказ, за яким керівник приступає до роботи, виданий 04.09.2015 р.

Виникає цілком логічне запитання: якою датою подавати повідомлення про прийняття на роботу керівника новоствореного підприємства?

На нашу думку, позиція Мінсоцполітики у коментованому листі не бере до уваги положень чинного законодавства, яке визначає процедуру створення та держреєстрації новоствореного підприємства.

Адже виконати умову щодо завчасного повідомлення ДФС про призначення керівника новоствореного підприємства неможливо. Проте на момент прийняття на облік у територіальному органі ДФС остання вже повідомлена про особу керівника в порядку обміну інформацією цього органу з держреєстратором, тому ризику щодо неповідомлення ДФС про призначення керівника немає. З огляду на це в постанові Кабміну від 17.06.2015 р. №413 варто було би передбачити виняток, згідно з яким повідомлення про призначення керівника здійснювалося би держреєстратором в порядку інформаційного обміну (що на практиці і відбувається).

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру