• Посилання скопійовано

Щодо сплати земельного податку

Лист Головного управління ДФС у м. Києві від 05.11.2015 р. №16767/10/26-15-15-04-18

Щодо сплати земельного податку

Суттєво. Щоб мати пільгу зі сплати земельного податку, платник єдиного податку має оформити право власності або право користування земельною ділянкою.

! Платникам ЄП

Головне управління Державної фіскальної служби у м. Києві розглянуло лист <...> щодо сплати земельного податку — платника єдиного податку та в межах своїх повноважень повідомляє таке.

Основним законодавчим актом, що регулює земельні відносини в Україні, є Земельний кодекс України від 25.10.2001 р. №2768-III (далі — Земельний кодекс), а справляння плати за землю здійснюється відповідно до розділу XII «Місцеві податки і збори» Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — Податковий кодекс).

Відповідно до ст. 206 Земельного кодексу України використання землі в Україні є платним.

Згідно зі ст. 269 Податкового кодексу платниками податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.

Статтею 270 Податкового кодексу визначено, що об'єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Згідно з реєстраційними даними суб'єкта господарювання — ТОВ <...> основним видом діяльності є надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Отже, саме будівлі, споруди, нежитлові приміщення використовуються ТОВ <...> для здійснення підприємницької діяльності шляхом надання їх в оренду іншим суб'єктам господарювання.

Поряд із цим платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема з податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками єдиного податку першої — третьої груп для провадження господарської діяльності (пп. 4 п. 297.1 ст. 297 Податкового кодексу).

Згідно зі ст. 796 Цивільного кодексу України від 16.01.2013 р. №435-IV (далі — Цивільний кодекс) одночасно з правом найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) наймачеві надається право користування земельною ділянкою, на якій вони розташовані, а також яка прилягає до будівлі або споруди, у розмірі, необхідному для досягнення мети найму. У договорі найму сторони можуть визначити розмір земельної ділянки, яка передається наймачеві. Якщо розмір земельної ділянки у договорі не визначений, наймачеві надається право користування всією земельною ділянкою, якою володів наймодавець.

Крім того, відповідно до ст. 797 Цивільного кодексу плата, яка справляється з наймача будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), складається з плати за користування нею і плати за користування земельною ділянкою.

Але, відповідно до ст. 761 Цивільного кодексу, право передання майна у найм має власник речі або особа, якій належать майнові права.

Відповідно до п. 287.1 ст. 287 Податкового кодексу власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Враховуючи вищезазначене, для оформлення правовстановлюючих документів на землю, отримання нормативної грошової оцінки землі ТОВ <...> необхідно звернутися до відповідних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин.

Крім того, звертаємо увагу, що згідно зі ст. 52 Податкового кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

В. о. заступника начальника Е. ПРУДНІКОВА

До змісту номеру