• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Головного управління ДФС у Київській області від 18.09.2015 р. №2505/10/10-36-22-05-16

Хоча коментований лист повідомляє про порядок оформлення операцій із надання послуг, він також стане в пригоді всім СГ, які здійснюють розрахунки з використанням спеціальних платіжних засобів через POS-термінал.

Застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон про РРО1. СГ, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі із застосуванням платіжних карток, при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму через РРО (або в разі незастосування РРО у випадках, визначених ст. 10 Законом про РРО, проводити розрахунки з використанням розрахункової книжки2).

Як слушно зауважено у коментованому листі, сліп, надрукований на платіжному терміналі, не є розрахунковим документом у розумінні Закону про РРО.

Під час продажу товару (послуги) продавець зобов'язаний видати покупцю розрахунковий документ на повну суму проведеної операції. Розрахунковий документ — це документ установленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу. Форму та зміст розрахункових документів затверджено як додатки до Положення №6143.

Підтвердженням здійснення розрахункової операції за допомогою платіжного засобу через POS-термінал є сліп. Це паперовий документ, який містить реквізити платіжної картки та дані про здійснену операцію. У розумінні Закону про РРО сліп або квитанція платіжного термінала не є розрахунковими документами, які підтверджують факт продажу (повернення) товарів, надання послуг. Сліп підтверджує лише здійснення операції з використанням платіжної картки.

Отже, у разі здійснення розрахункової операції за допомогою платіжної картки через POS-термінал продавець повинен видати покупцю два документи: касовий чек і сліп.

У разі проведення розрахунків платіжною карткою касовий чек, крім обов'язкових реквізитів, які встановлені п. 3.2 Положення №614, повинен містити ще й обов'язкові реквізити, визначені у п. 3.6 Положення №614:

— реквізити платіжної картки (допустимі правилами безпеки платіжної системи), перед якими друкуються великі літери «ПК»;

— напис «Код авт.» та код авторизації або інший код, що ідентифікує операцію в платіжній системі, крім випадків, коли правила розрахунків платіжної системи передбачають складання розрахункових документів із застосуванням платіжних карток без виконання процедур авторизації;

— підпис касира та підпис держателя платіжної картки (якщо це передбачено правилами платіжної системи) в окремих рядках, перед якими друкуються відповідно написи «Касир» та «Держатель ПК».

Також у коментованому листі надано відповідь на запитання, як діяти продавцеві, якщо під час проведення платежів сталося помилкове зняття з платіжної картки покупця суми коштів. У цьому разі помилково зняті кошти продавець повертає готівкою, цю операцію необхідно провести через РРО. Повернення коштів через РРО залежить від технічних особливостей такого РРО (п. 7 розділу ІІІ Порядку реєстрації РРО4). Тому слід виокремлювати два варіанти оформлення розрахункової операції:

варіант 1 — реєстрація від'ємної суми у фіскальній пам'яті РРО. Цей варіант придатний для тих, у кого алгоритм роботи РРО забезпечує окреме накопичення у фіскальній пам'яті від'ємних сум розрахунків. Після проведення розрахункової операції роздруковується на РРО фіскальний касовий чек видачі коштів (ф. №ФКЧ-2) та передається покупцеві;

1 Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

2 Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО, затверджений Постановою КМУ від 23.08.2000 р. №1336.

3 Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджене наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. №614.

4 Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Міндоходів від 28.08.2013 р. №417.

варіант 2 — повернення коштів за допомогою операції «Службова видача». Такий варіант слід застосовувати у випадках, коли РРО не забезпечує окремого накопичення у фіскальній пам'яті від'ємних сум розрахунків. I тут слід видати покупцеві фіскальний чек, яким оформлено операцію.

Заборонено реєструвати через РРО від'ємні суми з використанням операції «сторно» (п. 7 розділу ІІІ Порядку реєстрації РРО).

І насамкінець: РРО обов'язково застосовується у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, проте, згідно зі ст. 9 Закону про РРО, при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва підприємствами всіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств з оформленням прибуткових ордерів РРО та розрахункові книжки не застосовуються. Отже, можна зробити висновок, що в цьому разі виробник продукції має право провести розрахунок через POS-термінал з обов'язковим проведенням операції продажу через касову книгу. Проте це наш висновок, який хоча і ґрунтується на нормі Закону про РРО, але для певності рекомендуємо додатково отримати податкову консультацію.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру