• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної фіскальної служби України від 30.03.2015 р. №6556/6/99-99-22-07-03-15

Норма п. 12 ст. 9 Закону про РРО1 дозволяє не застосовувати РРО та розрахункові книжки, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо). Чи підпадають під дію цієї норми розрахунки у сфері інтернет-торгівлі? Адже пряму норму про незастосування РРО у сфері електронної комерції (п. 13 ст. 9 закону про РРО) з 1 січня 2015 року вилучено.

1 Закон від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Податковий орган наголошує, що при здійсненні розрахунків за товари (послуги) суб'єкти господарювання, у тому числі в разі здійснення безготівкових розрахунків із використанням мережі Інтернет, зобов'язані застосовувати РРО. Разом з тим при наданні інформаційно-консультаційних послуг, отриманні комп'ютерних та інших програм за допомогою мережі Інтернет у разі, коли місце розрахунків, проведених на підставі рахунку у безготівковій формі за допомогою платіжних карток Visa і MasterCard, визначити неможливо, податківці вважають, що РРО не використовується.

У листі також підкреслюється, що розрахункові документи при продажу товарів (послуг) через мережу Інтернет видаються тільки у разі їх (товарів або послуг) безпосереднього надання споживачу. Чи повинен розрахунковий документ в інтернет-торгівлі мати якісь особливості? Податківці говорять, що розрахунковий документ загалом, і в інтернет-торгівлі зокрема, має відповідати виключно загальному визначенню розрахункового документа, наведеному в абз.15 ст. 2 Закону про РРО. Втім, правила платіжних систем можуть встановлювати й інші розрахункові документи, але всі вони мають відповідати вищенаведеному визначенню. Наразі всі користуються фіскальним касовим чеком.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру