• Посилання скопійовано

Коментар

До постанови КМУ від 04.02.2015 р. №82

Кабмін коментованою постановою вніс зміни до Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. №569. Внесені правки є переважно технічними, але на деяких моментах усе-таки слід спинитися.

Одним із каменів спотикання в системі електронного адміністрування ПДВ було перенесення від'ємного залишку, накопиченого за даними обліку станом на 1 лютого 2015 р. Відповідно до п. 33 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ, платник ПДВ може використати наявні в його обліку непогашені суми ПДВ (які були накопичені станом на 01.02.2015 р.):

— або без проведення перевірок збільшити розмір суми податку, на яку має право зареєструвати ПН/РК до ПН в ЄРПН, визначеної п. 200-1.3 ПКУ, з одночасним збільшенням розміру суми ПК у податковій декларації за звітний (податковий) період, в якому було здійснено таке збільшення. До речі, абз. 3 п. 33 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ визначено право податківців цю суму перевіряти в загальному порядку;

— або повернути ці суми згідно з нормами редакції ст. 200 ПКУ, чинної станом на 31 січня 2014 року, через механізм бюджетного відшкодування.

Саме в цьому ключі і внесено зміни до п. 9-1 Порядку №569.

Проте ні для кого з бухгалтерів-практиків та експертів не є таємницею, що податківці на місцях саботують приймання звітності з ПДВ з накопиченими від'ємними значеннями за попередні періоди. У декларації за лютий 2015 р. значення, перенесене з ряд. 23.2 чи ряд. 24 січневої декларації з ПДВ (якщо за січень 2015 р. від'ємне значення виникло вперше, то заповнений мав бути ряд. 19 декларації з ПДВ), мало би бути відображене в ряд. 20.2. От якраз заповнений ряд. 20.2 декларації за лютий 2015 і не дає можливості подати звітність платникам ПДВ. Податківці в усних консультаціях наполягають або на заповненні за цими сумами ряд. 23.2 декларації за лютий, або на включенні цієї суми до складу податкового кредиту з липня 2015 р., збільшуючи одночасно обчислену за формулою суму, на яку платники ПДВ мають право зареєструвати свої ПН (тобто тоді, коли закінчиться перехідний період та запрацює формульне обмеження суми виписування ПН згідно з п. 200-1.3 ПКУ).

Але зарахувати ці від'ємні суми у розрахунках із бюджетом платники ПДВ мають право вже тепер за підсумками лютого 2015 року! Фактично неможливість коректного заповнення ряд. 20.2 не дасть змоги врахувати від'ємне значення через рядки 20 та 27 лютневої декларації та змусить підприємство сплатити до бюджету власні обігові кошти, які, маючи накопичене від'ємне значення з ПДВ за попередні періоди, воно сплачувати не зобов'язане! Як варіант, коли сума не критична, а звітність все-таки подати треба, можна скористатися ряд. 23.3 та перенести накопичену суму до ПК наступного звітного періоду.

У будь-якому разі такі обмеження є незаконними! Радимо не відкладати подання звітності на останні дні та не дослухатися до консультацій податківців із перекручування показників звітності. Правила одні для всіх: якщо законодавством передбачено певні норми та механізми, не податківцям на місцях їх обмежувати.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру