• Посилання скопійовано

Щодо зупинення нарахування штрафних санкцій та пені

Лист Державної іпотечної установи від 09.09.2014 р. №4772/11/2

Щодо зупинення нарахування штрафних санкцій та пені

Суттєво. ДІУ з 08.09.2014 р. зупинила нарахування пені та штрафів на суму заборгованості позичальників за рефінансованими ДІУ іпотечними кредитами, предмети іпотеки яких розташовані у Донецькій та Луганській областях.

! Банкам та їхнім клієнтам

У зв'язку з надходженням до Державної іпотечної установи (далі — ДІУ) запитів від позичальників за рефінансованими ДІУ іпотечними кредитами та банків, що обслуговують такі кредити, про проведення реструктуризації заборгованості за кредитами, відстрочення на певний термін платежів за кредитами, призупинення нарахування відсотків, штрафних санкцій та пені за іпотечними кредитами, предмети іпотеки за якими розташовані в зоні проведення антитерористичної операції, повідомляємо.

Розглянувши вищезазначене та відповідно до статей 549, 550 та 617 Цивільного кодексу України ДІУ було прийнято рішення про зупинення з 08.09.2014 р. нарахування пені та штрафів, які нараховуються на суму заборгованості позичальників за рефінансованими ДІУ іпотечними кредитами, предмети іпотеки яких розташовані у Донецькій та Луганській областях, на період до скасування ДІУ такого рішення.

При цьому маємо зазначити, що прийняття ДІУ цього рішення не зупиняє дію обставин зворотного відступлення ДІУ іпотечних кредитів у разі ненадходження платежів за ними у строк понад 60 днів.

Окремо повідомляємо, що, незважаючи на складну економічну та політичну ситуацію в державі, що призвело до погіршення фінансового стану та платоспроможності позичальників, нормативними документами ДІУ не передбачено проведення реструктуризації кредитної заборгованості, відстрочення платежів за кредитами та/або зупинення нарахування відсотків за ними, крім випадків, передбачених чинним законодавством України, у тому числі Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації».

Просимо врахувати зазначене рішення у поточній роботі.

Перший заступник голови правління Ю. ЗОЦ

До змісту номеру