• Посилання скопійовано

Коментар

До постанови Правління Національного банку України від 29.08.2014 р. №540

Нові обмеження від НБУ

Постанова НБУ №5401, яка діє з 02.09.2014 р. до 02.12.2014 р. включно, запроваджує додаткові механізми для стабілізації грошово-кредитного та валютного ринків України2.

Останнім часом устигнути за змінами, що їх вносить головний регулятор, стає доволі складно. Враховуючи політичне напруження в Україні та пов'язані з цим економічні проблеми, Нацбанк запроваджує чергові обмеження на низку операцій. Загалом Постанова №540 повторює вимоги Постанови НБУ №328, але з'явилися і зовсім нові обмеження щодо торгівлі інвалютою.

Запозичення за договорами з нерезидентами

Щоб не допустити відпливу валюти за кордон, з 2 вересня тимчасово заборонено дострокове погашення кредитів, позик (у т. ч. фіндопомоги) в інвалюті за договорами із нерезидентами. Отже, погашати основну суму кредиту та інші платежі за договором із нерезидентом можна лише у строк, зазначений у такому договорі. Заборонено реєструвати зміни до договору, які стосуються скорочення строків виконання резидентами-позичальниками зобов'язань за договорами або їх дострокового виконання.

У платників податку на прибуток, які отримали поворотну фіндопомогу (за визначенням пп. 14.1.257 ПКУ3) від засновника-нерезидента, через такі зміни можуть виникнути певні податкові наслідки. Адже якщо поворотну фіндопомогу надає засновник (у т. ч. нерезидент) такого платника податку, то протягом 365 календарних днів з дня отримання коштів ця сума не включається до складу доходу позичальника (абз. 4 пп. 135.5.5 ПКУ). Навіть якщо договором установлено строк повернення позики, більший за 365 к. д., для її неоподаткування треба враховувати норми абз. 4 пп. 135.5.5 ПКУ. З 366-го к. д. від дати отримання поворотної фіндопомоги позичальник-резидент повинен врахувати загальні норми пп. 135.5.5 та пп. 14.1.257 ПКУ (додатково див. «ДК» №20-21/2014). А це означає, що погасити позику в інвалюті завчасно в межах 365 к. д., якщо договором установлено інший строк, платники податку на прибуток на час дії постанови не можуть.

Іноземні перекази для фізосіб

Зберігаються обмеження на перекази валюти за межі України за поточними валютними неторговельними операціями. Так, без документального підтвердження фізособі-резиденту дозволено здійснити переказ на суму, що в еквіваленті не перевищує 15000 грн за один операційний (робочий) день з поточного рахунка фізособи або без його відкриття. Як сказано у п. 2 Постанови №540, на період її дії операційний день банку триває до 18.00. Операції банку, що здійснюються після закінчення операційного дня, відображаються банком наступного дня.

Фізособи-нерезиденти здійснюють перекази на підставі документів, що підтверджують джерела походження коштів. Фізособи-резиденти валютні перекази, які в еквіваленті перевищують 15000 грн, але не більше ніж 150000 грн на місяць, здійснюють винятково на підставі підтвердних документів4 та тільки з поточних рахунків (у пп. 4 п. 1 Постанови №540 зазначено винятки, на які суми ці обмеження не поширюються).

1 Постанова НБУ від 29.08.2014 р. №540 «Про введення додаткових механізмів для стабілізації грошово-кредитного та валютного ринків України» (див. «ДК» №38/2014).

2 На заміну Постанови НБУ від 30.05.2014 р. №328, яка діяла до 01.09.2014 р.

3 Поворотна фінансова допомога — сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення (пп. 14.1.257 ПКУ).

4 За усними роз'ясненнями банків, це документи, які підтверджують родинний зв'язок сторін такого переказу.

Нове обмеження (пп. 14 п. 1 Постанови №540) стосується переказів у валюті з-за кордону на користь фізосіб — як резидентів, так і нерезидентів. Отже, з 2 вересня валютний переказ для виплати готівкою без відкриття рахунка виплачується одержувачу лише у гривнях. Як роз'яснюється у листі НБУ від 04.09.2014 р. №29-209/49334, валютний переказ перераховується у гривні за курсом купівлі безготівкової інвалюти за гривні уповноваженого банку на час здійснення операції. Якщо фізособа хоче отримати кошти у валюті, банк може видати готівкову валюту тільки через касу банку (з обмеженням в еквіваленті до 15000 грн на добу). У цьому разі у клієнта має бути відкритий у банку власний поточний валютний рахунок (хоча б і картковий).

Обмеження для готівкових коштів

Продаж готівкової іноземної валюти одній особі в один операційний (робочий) день знову (пп. 3 п. 1 Постанови №540) обмежено сумою, що не перевищує еквівалент 15000 грн у межах однієї банківської установи. Аналогічно, як і раніше, видача готівкових коштів у гривнях через каси та банкомати здійснюється в межах до 150000 грн на добу на одного клієнта (ці вимоги не поширюються на видачу готівки на цілі, передбачені пп. 5 п. 1 Постанови №5401).

Знову, незалежно від кількості рахунків клієнта в одному банку (як в Україні, так і за кордоном), обмежено видачу готівкових коштів в інвалюті з поточних та депозитних рахунків клієнтів через каси та банкомати до 15000 грн на добу на одного клієнта в еквіваленті за офіційним курсом НБУ (пп. 9 п. 1 Постанови №540, у цій частині перелічено випадки, на які не поширюється ця вимога, зокрема операції із забезпечення витрат на відрядження працівників за кордон).

Зовсім нову вимогу встановлено пп. 13 п. 1 Постанови №540: видача готівкових коштів у межах України за електронними платіжними засобами2, що емітовані як резидентами, так і нерезидентами, здійснюється лише у гривнях. У листі НБУ від 04.09.2014 р. №29-209/49334 роз'яснюється: якщо клієнт хоче отримати готівкові кошти в іноземній валюті з власного поточного (в тому числі карткового) рахунка, банк видає готівкову валюту через касу банку за заявою на видачу готівки.

1 Виплата зарплати, витрат на відрядження (у межах норм, установлених законодавством), пенсій, стипендій, інших соціальних та прирівняних до них виплат (крім матеріальної допомоги), а також на виплати гарантованих сум відшкодування вкладникам за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізосіб.

2 Платіжний інструмент, який надає його держателю можливість за допомогою платіжного пристрою отримати інформацію про належні держателю кошти та ініціювати їх переказ (ч. 1.14 ст. 1 Закону України від 05.04.2001 р. №2346-III «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні»).

Вклади в інвалюті

Вклади, залучені в іноземній валюті за всіма типами договорів, повертаються достроково у національній валюті за курсом купівлі іноземної валюти уповноваженого банку на день дострокового повернення вкладів (пп. 7 п. 1 Постанови №540). Якщо депозит повертається готівкою в інвалюті через касу, діє обмеження щодо еквівалента до 15000 грн за курсом НБУ на добу (пп. 9 п. 1 Постанови №540).

Купівля валюти юрособою

З'явилися зовсім нові вимоги (пп. 11 та пп. 12 п. 1 Постанови №540) щодо купівлі банком валюти за дорученням клієнтів. Для купівлі валюти банки попередньо зараховують кошти в гривнях на окремий аналітичний рахунок. Із цього рахунка кошти можуть бути перераховані для купівлі валюти не раніше третього операційного дня з дня зарахування гривень. Якщо на день купівлі валюти коштів забракло, дозволено додатково зараховувати кошти в гривнях на цей рахунок у сумі, якої бракує.

Керівники банків мають узяти під особистий контроль здійснення банками операцій з торгівлі інвалютою на МВРУ. Щоб не допустити недобросовісну практику проведення валютних операцій, зокрема купівлі валюти за фіктивними угодами, які мають на меті використання коштів із протиправною метою, уповноважені банки формують реєстр з купівлі інвалюти, який подається до НБУ в день отримання заяви клієнта про купівлю валюти разом із документами, що є підставою для купівлі валюти. У зв'язку з цим банки мають відмовляти клієнтам у кредитуванні (авансуванні) в інвалюті, якщо такі кошти залучаються для оплати зобов'язань клієнта в інвалюті з метою уникнення виконання вимоги пп. 12 п. 1 Постанови №540.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру