• Посилання скопійовано

Випадки реєстрації платником ПДВ

Новозареєстроване підприємство вносить до СФ будівлю (оціночна вартість 250 тис. грн). Чи потрібно реєструватися платником ПДВ? Якщо так, то це обов'язкова чи добровільна реєстрація, в чому різниця і на що це може вплинути?

Зареєстрована у встановленому законом порядку юридична особа, яка планує провадити господарську діяльність, реєструється платником ПДВ у двох випадках — коли реєстрація є:

1) обов'язковою, відповідно до норм ст. 181 ПКУ;

2) добровільною, відповідно до норм ст. 182 ПКУ.

Порядок реєстрації платником ПДВ (незалежно від підстави такої реєстрації) встановлено ст. 183 ПКУ та Положенням про реєстрацію1. В обох зазначених випадках реєстрації будь-яка особа, яка хоче або зобов'язана бути платником ПДВ, подає реєстраційну заяву встановленої форми (№1-ПДВ, додаток 1 до Положення про реєстрацію) до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням — податковою адресою, відомості про що містяться у Єдиному держреєстрі. Крім того, відповідно до п. 183.7 ПКУ з 01.01.2014 р. особа, яка проходить держреєстрацію, має право подати заяву на реєстрацію платником ПДВ дежреєстратору під час проходження процедури державної реєстрації (про що далі).

Відмінність між обов'язковою та добровільною реєстрацією полягає у порядку і терміні подання реєстраційної заяви. Якщо реєстраційна заява подається під час процедури держреєстрації, цей документ подається держреєстратору в паперовому вигляді як додаток до реєстраційної картки (форма 12), а вже держреєстратор передає електронну копію заяви до контролюючого органу одночасно з відомостями з реєстраційної картки3. Якщо реєстраційну заяву юрособа самостійно подає до ДПІ, заява може бути подана: у паперовому вигляді керівником або представником юрособи (з документальним підтвердженням особи та повноважень) або в електронній формі (якщо з ДПІ укладено договір про визнання електронних документів4).

1 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість», затверджене наказом Міндоходів від 16.01.2014 р. №26.

2 Затверджена наказом Мін'юсту від 14.10.2011 р. №3178/5 «Про затвердження форм реєстраційних карток».

3 У цьому випадку розділ 2 реєстраційної заяви (форма №1-ПДВ, додаток 1) для юридичних осіб не заповнюється, ч. 3 п. 3.5 розділу ІІІ Положення про реєстрацію.

4 Див. інформацію на сайті Міндоходів України та наказ ДПАУ від 10.04.2008 р. №233 «Про подання електронної податкової звітності».

Виходячи з умов запитання, новозареєстрована особа не підлягає обов'язковій реєстрації платником ПДВ. Адже така особа наразі не має підстав для обов'язкової реєстрації — наявність операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, загальна сума яких протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 300 тис. грн (без ПДВ). З 01.01.2015 р. сума для обов'язкової реєстрації платником ПДВ становитиме 1 млн грн.

Якщо особа не має обсягів оподатковуваних операцій або вони є меншими від суми 300 тис. грн, але вона вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник податку, таке право надається їй за нормою п. 182.1 ПКУ. У цьому випадку новозареєстрована юридична особа має право відповідно до п. 183.5 ПКУ навести у заяві бажаний (запланований) день реєстрації як платник ПДВ, який відповідатиме даті початку податкового періоду (календарний місяць, тобто бажана дата — це перше число місяця), з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на виписування податкових накладних.

У разі добровільної реєстрації реєстраційна заява (якщо її не було подано під час держреєстрації) подається не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду (календарного місяця), з якого вона вважатиметься платником ПДВ. Але зверніть увагу: якщо протягом строку від подання реєстраційної заяви до бажаного дня реєстрації в особи виникнуть обставини або операції, за яких реєстрація платником ПДВ є обов'язковою згідно з п. 181.1 ПКУ (наприклад, до бажаного дня обсяг операцій становить понад 300 тис. грн, ця вимога діє до 01.01.2015 р.), така особа зобов'язана подати повторну реєстраційну заяву у строки, визначені п. 183.2, — не пізніше 10 числа календарного місяця, наступного за місяцем, в якому виникли такі операції.

І насамкінець: враховуючи практичний досвід, який свідчить, що реєстрація платником ПДВ у більшості випадків не відбувається з першого разу подання заяви (як правило, причиною є неправильне заповнення форми №1-ПДВ: не зазначено обов'язкові реквізити, надано недостовірні або неповні дані тощо), можна взяти до уваги варіант добровільної реєстрації платником ПДВ. Адже, враховуючи граничну суму у 300 тис. грн, у підприємства, яке вносить до СФ будівлю оціночною вартістю 250 тис. грн, обов'язкова реєстрація у 2014 р. не за горами.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру