• Посилання скопійовано

Продаж ЦП, отриманих як внесок до статутного капіталу підприємства

Як у податковому обліку підприємства — платника податку на прибуток відображати отримання цінних паперів як внеску до статутного капіталу та їх подальший продаж?

Відповідно до пп. 136.1.3 ПКУ, для визначення об'єкта оподаткування не враховуються суми коштів або вартість майна, що надходять платнику податку у вигляді прямих інвестицій або реінвестицій у корпоративні права, емітовані таким платником податку, у т. ч. грошові або майнові внески згідно з договорами про спільну діяльність на території України без створення юридичної особи.

Таким чином, якщо цінні папери вносяться до статутного капіталу платника податку в обмін на корпоративні права, емітовані таким платником податку, таке внесення є прямою інвестицією, сума якої не враховується при визначенні об'єкта оподаткування у складі доходу такого платника податку на прибуток — емітента.

Надалі, якщо підприємство-емітент корпоративних прав вирішить продати цінні папери, отримані як внесок до статутного капіталу, зазначена операція оподатковуватиметься на загальних підставах відповідно до п. 153.8 ПКУ.

Зверніть увагу: фінансовий результат за операціями з цінними паперами визнається незалежно від перебування чи неперебування в обігу на фондовій біржі.

Тобто підприємство має визначити фінансовий результат за операціями з цінними паперами відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку шляхом зменшення прибутків за операціями з цінними паперами на суму збитків від операцій з іншими цінними паперами протягом такого звітного періоду.

Прибуток за кожною окремою операцією з цінними паперами розраховується як додатна різниця між доходом від такого відчуження та сумою витрат у зв'язку з придбанням таких цінних паперів за винятком операцій з торгівлі борговими цінними паперами, в яких сума доходу від відчуження зменшується на суму нарахованих, але не отриманих процентів та оподаткування яких здійснюється відповідно до п. 137.18 ПКУ та сума витрат з придбання таких цінних паперів зменшується на суму сплачених процентів продавцю нарахованих згідно з умовами випуску таких цінних паперів (абз. 3 та 4 пп. 153.8.1 ПКУ).

Проте оскільки підприємство — емітент корпоративних прав не понесло жодних витрат у зв'язку з придбанням, бо отримало цінні папери як інвестицію, то воно має врахувати загальну суму доходу від продажу таких цінних паперів без його зменшення на суму витрат.

Зазначену суму доходу підприємство враховує у звітному періоді, у якому відбувся перехід покупцеві права власності на зазначені цінні папери (п. 137.1 ПКУ).

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру