• Посилання скопійовано

Суть справи

Ціннопаперовий облік: актуально про головне
З моменту запровадження ЦП-акцизу і донині запитань та неоднозначностей щодо його адміністрування, нарахування та сплати, здається, не меншає. Міндоходів у листі від 15.04.2014 р. №6877/6/99-99-19-03-02-15 (див. «ДК» №29/2014) роз'яснило проблемні моменти застосування ПКУ при оподаткуванні операцій із цінними паперами податком на прибуток та ціннопаперовим акцизом. Про те, наскільки ці відповіді допоможуть бухгалтерам у роботі, читайте далі.

Збір до ПФУ при купівлі валюти
Закон №1166 запровадив з 01.04.2014 р. збір на обов'язкове державне пенсійне страхування (далі — збір до ПФУ) з операцій купівлі іноземної валюти. З метою встановлення процедури сплати цього збору КМУ затвердив Постанову №218 (див. «ДК» №29/2014), аналізу якої присвячено цю статтю.

ФОП ліквідовано, а платника податків — ні
На сторінках тижневика ми вже розповідали про зміни у порядку проведення держреєстрації припинення діяльності фізособами-підприємцями, які фактично зведено до вчинення єдиної дії — звернення підприємця до держреєстратора. А все те, що відбуватиметься далі, вкладається в одну фразу: скасування держреєстрації підприємця — це лише початок. Про наслідки й поговоримо.

Торгівля алкоголем: юридичні особи
Ця стаття — перша з циклу статей, у якому ми розглянемо процес придбання, зберігання і торгівлі алкогольними напоями. Зараз розповімо про загальні правила такої торгівлі та ті її особливості, які встановлені для юридичних осіб. Водночас проаналізуємо правила бухгалтерського та податкового обліку зазначених операцій.

Середньозважений облік та повернення запасів
Метод середньозваженого обліку собівартості запасів поширений на вітчизняних підприємствах, бо дозволяє більш рівномірно відображати в обліку собівартість реалізованих товарів або продукції. Але при його застосуванні можуть виникнути проблеми під час обліку операцій щодо повернення запасів постачальнику.

Оренда мобільного телефону в працівника
У сучасному житті важко знайти дорослу людину без мобільного телефону. А в господарській діяльності це взагалі абсолютно незамінна річ. Та чи може працівник використовувати зі службовою метою власний телефон, передавши його в оренду підприємству? Які саме витрати при використанні такого телефону візьме на себе підприємство-орендар? І як вони відобразяться в податковому обліку?

Корпоративні картки у відрядженні
Платіжна картка — це сучасний та зручний інструмент для проведення розрахунків, тож (зокрема корпоративні банківські платіжні картки) часто використовується у відрядженнях. Розгляньмо деякі питання використання корпоративних карток у відрядженні.

Податковий кредит з ПДВ за касовими чеками
Протягом місяця в нас збирається багато касових чеків, в яких зазначено суму ПДВ. Як правильно відобразити такі документи у звітності з ПДВ? Чи є якісь обмеження?

Грошова компенсація замість відпустки
Працівники завжди охоче йдуть у відпустку. Але буває, що накопичилося чимало невідгуляних днів відпустки. Відправити працівника у відпустку на 50 — 60 днів, а то й більше, підприємство просто не може собі дозволити, бо знайти заміну на такий довгий період нелегко. Компромісом може бути виплата працівникові за частину відпустки грошової компенсації. Але грошову компенсацію виплачують і не лише в такому приємному випадку. Тож саме про варіанти, коли працівникові виплачують грошову компенсацію замість днів відпустки, і піде далі мова.

До змісту номеру