• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Надання відгулів за відрядження
За працю у відрядженні у вихідні дні працівникові має бути надано інший день відпочинку (відгул), проте на підприємстві заздалегідь ці дні в наказі не фіксуються. Чи є обмеження, за який максимальний строк працівник має використати такі відгули?

Вимога повернути аванс — шахрайство чи господарська відповідальність?
Останнім часом ми доволі часто отримуємо від наших партнерів листи про повернення авансу через несвоєчасне виконання поставки. Фактично йдеться про односторонню відмову від договору. Як правило, на рішення контрагента не впливають жодні переговори про зміни до договору. Та й ситуація в країні не дає можливості вчасно виконувати свої зобов'язання і не завжди залежить від нашої волі. Наша відмова від повернення авансу призводить до суду. Як запобігти таким діям, адже на перший погляд це дуже схоже на шахрайство з боку партнера?

Податкові наслідки при наданні послуг нерезиденту
Підприємство надало послуги нерезиденту на території України (перша подія — підписання акта). Чи треба коригувати доходи та ПЗ з ПДВ за датою надходження коштів, якщо курс валюти зріс, але надання послуг та оплата були в одному місяці?

Індексація орендної плати за землю залежить від умов договору
Яким чином враховувати індексацію нормативної грошової оцінки земель, якщо у договорі розмір орендної плати прив'язано до нормативної грошової оцінки землі? Чи слід обов'язково оформляти додаток до договору при зміні нормативної оцінки землі? Чи достатньо розпорядження органу місцевого самоврядування про таку зміну, а розрахунок маємо робити самостійно?

До змісту номеру