• Посилання скопійовано

Що нового

Довідка про доходи самозайнятих осіб надається тільки за звітний рік

! Фізособам, які здійснюють незалежну профдіяльність

Міндоходів нагадало, що фізособи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, можуть отримати довідку про доходи. Для цього вони повинні подати відповідний запит до органу доходів і зборів за місцем своєї податкової адреси. Така довідка видається не пізніше 5 робочих днів з дня отримання запиту.

Довідка формується на підставі поданої такою фізособою податкової декларації.

Оскільки звітним періодом для фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, є рік, то довідку про доходи таких суб'єктів господарювання орган доходів і зборів надає за період, що дорівнює звітному року.

Роз'яснення Міндоходів від 01.07.2014 р.


Часткову оплату путівки до Криму можна повернути

! Страхувальникам та застрахованим у ФСС з ТВП

ФСС з ТВП затвердив Тимчасовий порядок повернення коштів, що перераховані на рахунок робочого органу Фонду як часткова оплата за санаторно-курортну путівку.

Повернення часткової оплати здійснюється районною, міжрайонною, міською виконавчою дирекцією відділення Фонду на підставі таких документів, наданих страхувальником:

1) заяви застрахованої особи із зазначенням причин щодо неможливості використання путівки протягом терміну її дії в санаторно-курортному закладі;

2) звернення страхувальника за підписом керівника, головного бухгалтера та голови комісії із соціального страхування підприємства, установи, організації із загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з ТВП;

3) копії заповненого зворотного талона до путівки або довідки про факт перебування в санаторно-курортному закладі із зазначенням прізвища, імені, по батькові застрахованої особи і члена її сім'ї, фактичного строку перебування, що засвідчені підписом керівника та скріплені печаткою санаторно-курортного закладу;

4) копії квитанції до прибуткового касового ордера про сплату застрахованою особою часткової вартості путівки на рахунок робочого органу Фонду або платіжного доручення про перерахування часткової вартості путівки на рахунок робочого органу Фонду.

Постанова ФСС з ТВП від 30.05.2014 р. №19
набере чинності з дня офіційного опублікування і діє до 31.12.2014 р.
(станом на 08.07.2014 р. не опублікована)


Операція з отримання путівки за рахунок ФСС з ТВП в обліку не відображається

! Роботодавцям

Міндоходів зазначило, що путівки, отримані страхувальниками, лікувально-профілактичними закладами, обліковуються ними на позабалансовому рахунку з обов'язковим веденням журналу обліку путівок до санаторно-курортних закладів за формою №Ф13-ФСС з ТВП. Рішення про виділення путівки застрахованій особі приймає комісія із соцстрахування підприємства із загальнообов'язкового державного соцстрахування у зв'язку з ТВП на підставі особистої заяви працівника підприємства. Відповідно до рішення комісії підприємство видає працівникові отриману від Фонду путівку до санаторію.

Отже, якщо путівка для санаторно-курортного лікування надається працівникові за рахунок коштів Фонду, то в податковому обліку підприємства-роботодавця операції з отримання такої путівки від Фонду та з її передачі працівнику не відображаються.

Якщо путівка придбана за рахунок коштів підприємства-роботодавця, то при придбанні такої путівки підприємство-роботодавець матиме право на податковий кредит з ПДВ, а при постачанні путівки працівнику має нарахувати податкове зобов'язання виходячи з договірної вартості путівки. Винятком є постачання придбаних за рахунок коштів підприємства путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України для дітей (фізичних осіб віком до 18 років), інвалідів, дітей-інвалідів. У цьому разі такі операції звільняються від оподаткування ПДВ.

Лист Міндоходів від 26.05.2014 р. №9358/6/99-99-19-03-02-15


Міндоходів остаточно ліквідовано

! Платникам податків

КМУ оприлюднив Положення про Державну фіскальну службу України, згідно з яким забезпечення діяльності вищезазначеної служби у 2014 році здійснюватиметься в межах видатків, передбачених Міністерству доходів і зборів.

Крім того, встановлено, що Державна фіскальна служба України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується КМУ і який реалізує:

— державну податкову політику;

— державну політику у сфері державної митної справи;

— державну політику з адміністрування єдиного соцвнеску;

— державну політику у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового, митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску.

ДФС здійснюватиме повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку територіальні органи. У складі ДФС та її територіальних органів діятимуть підрозділи податкової міліції, які координуватимуть перший заступник голови ДФС та перші заступники керівників територіальних органів ДФС.

Постанова КМУ від 21.05.2014 р. №236
набере чинності з дня опублікування (станом на 08.07.2014 р. не опублікована)


Як заповнити рядок «Вид цивільно-правового договору» ПН

! Платникам ПДВ

Податківці роз'яснили, який вид договору, дату та номер необхідно зазначати у графі «Вид цивільно-правового договору» податкової накладної у разі постачання товарів/послуг за усною домовленістю сторін.

Отже, за відсутності документа, що фіксує зміст правочину, вважається, що такий правочин вчинено усно. У разі наявності рахунка-фактури або іншого документа, що підтверджує вчинення усного правочину, в графі «Вид цивільно-правового договору» податкової накладної робиться відповідний запис та зазначаються документ, на підставі якого здійснено операцію, його дата і номер (наприклад: Усний договір купівлі-продажу, рахунок-фактура від ___ №).

Роз'яснення Міндоходів від 10.06.2014 р.


Податківці нагадали, які підприємці не можуть бути платниками ЄП

! ФОП

Міндоходів нагадало, що не можуть бути платниками єдиного податку, зокрема, фізособи-підприємці, які здійснюють:

1) діяльність з організації, проведення азартних ігор;

2) обмін іноземної валюти;

3) виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива та столових вин);

4) видобування, реалізацію корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення;

5) діяльність з управління підприємствами;

Також не можуть бути платниками єдиного податку:

— фізособи-підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 га, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 кв. м, нежитлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 кв. м.;

— страхові (перестрахові) брокери;

— фізичні особи — нерезиденти;

— суб'єкти господарювання, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник унаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Роз'яснення Міндоходів від 26.06.2014 р.


Дії платника ПДВ у разі відмови продавця товарів надати ПН

! Платникам ПДВ

Міндоходів роз'яснило: якщо продавець товарів/послуг відмовляється надати податкову накладну або порушив порядок її заповнення чи порядок реєстрації в Єдиному реєстрі, то покупець має право додати до декларації за звітний податковий період заяву зі скаргою на такого постачальника. Ця заява є підставою для включення сум податку до складу податкового кредиту.

Таке право зберігається за ним протягом 60 к. д., що настають за граничним терміном подання декларації за звітний період, у якому не надано податкову накладну або порушено порядок її заповнення чи порядок реєстрації в Єдиному реєстрі.

До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв'язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Податківці також нагадали, що надходження такої заяви зі скаргою є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки зазначеного продавця.

Роз'яснення Міндоходів від 27.06.2014 р.


Підписано Закон про стандартизацію

! СГ

Президент підписав закон, який встановлює правові й організаційні засади стандартизації в Україні та спрямований на забезпечення формування та реалізації державної політики у відповідній сфері.

Законом, зокрема, передбачено утворення та функціонування національного органу стандартизації.

Функції національного органу стандартизації виконуватиме держпідприємство, що не підлягатиме приватизації, утворене центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері стандартизації. До його повноважень, зокрема, належатиме:

— організація та координація діяльності щодо розроблення, прийняття, перевірки, перегляду, скасування та відновлення дії національних стандартів, кодексів усталеної практики та змін до них;

— прийняття, скасування та відновлення дії національних стандартів, кодексів усталеної практики та змін до них;

— забезпечення та сприяння співробітництву у сфері стандартизації між виробниками, постачальниками, споживачами продукції та відповідними державними органами;

Закон України від 05.06.2014 р. №1315-VII набере чинності з 04.01.2015 р.


Обмеження щодо видачі готівки не поширюється на виплати ФГВ ФО

! Банкам та клієнтам банків

Нацбанк нагадав, що згідно з його постановою від 30.05.2014 р. №328 банки зобов'язані обмежити видачу готівкових коштів у нацвалюті з поточних (у тому числі карткових) та депозитних рахунків клієнтів через каси та банкомати в межах до 150000 грн на добу на одного клієнта.

Ці вимоги не поширюються на видачу готівкових коштів на виплату зарплати, на відрядження, пенсій, стипендій, інших соціальних та прирівняних до них виплат (крім матдопомоги).

А ще Нацбанк звернув увагу банків-агентів на те, що норми вищезазначеної постанови не поширюються на виплати відшкодувань вкладникам за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Лист НБУ від 26.06.2014 р. №18-112/33663


Оновлено перелік медвиробів, які оподатковуються ПДВ за ставкою 7%

! Постачальникам медвиробів

Кабмін затвердив перелік медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають обкладенню ПДВ за ставкою 7%.

До цього переліку належать медичні вироби, для визначення яких вживаються такі терміни:

1) «активний медичний виріб, який імплантують»;

2) «медичний виріб»;

3) «медичний виріб для діагностики in vitro (клінічної лабораторної діагностики)».

Крім того, згідно з постановою, документами, що підтверджують належність продукції до медичних виробів, є:

— свідоцтво про державну реєстрацію медичного виробу або підтвердження про державну реєстрацію медичного виробу;

— декларація про відповідність;

— заява про медичні вироби особливого призначення.

Постанова Кабінету Міністрів України від 01.07.2014 р. №216 чинна з 02.07.2014 р.


Мінсоцполітики про індексацію заробітної плати

! Роботодавцям

Мінсоцполітики роз'яснило: якщо у працівників відбувається підвищення зарплати на суму, меншу за суму індексації, яка повинна нараховуватися у місяці підвищення, здійснюється підвищення зарплати та додається сума індексації, визначена з урахуванням суми підвищення зарплати. Визначена сума індексації фіксується і виплачується у такому розмірі до наступного збільшення зарплати, при якому таке збільшення перевищить фіксовану суму індексації.

Якщо не з'являється право на нарахування нових сум індексації, при наступному збільшенні заробітної плати зафіксована величина індексації не зменшується на суму підвищення зарплати.

У разі зменшення вже визначеної фіксованої суми індексації на суму наступного підвищення зарплати у працівника не відбуватиметься підвищення зарплати доти, доки сума підвищення не перевищить зазначену фіксовану величину.

Щодо премії, то вона є об'єктом індексації. Проте, враховуючи, що премія, як правило, не має постійного характеру виплати (щомісяця змінюється її розмір), при визначенні базового місяця при проведенні індексації вона не враховується.

Лист Мінсоцполітики від 24.09.2012 р. №325/10/136-12


Звітність за спеціальне використання води: заповнюємо правильно

! Платникам податків

У зв'язку зі зміною ставок збору за спеціальне використання води у податковій декларації за І півріччя 2014 року та наступні звітні (податкові) періоди Міндоходів рекомендує відображати дані двома окремими рядками, з відповідною приміткою у цих рядках:

1) за І півріччя 2014 року: за період «з 01.01.2014 р. по 31.03.2014 р. включно» — за ставками, що діяли до 01.04.2014 р., та за період «з 01.04.2014 р. по 30.06.2014 р. включно» — за новими ставками, що почали діяти з 01.04.2014 р.;

2) за три квартали 2014 року: за період «з 01.01.2014 р. по 31.03.2014 р. включно» — за ставками, що діяли до 01.04.2014 р., та за період «з 01.04.2014 р. по 30.09.2014 р. включно» — за новими ставками, що почали діяти з 01.04.2014 р.;

3) за 2014 рік: за період «з 01.01.2014 р. по 31.03.2014 р. включно» — за ставками, що діяли до 01.04.2014 р., та за період «з 01.04.2014 р. по 31.12.2014 р. включно» — за новими ставками, що почали діяти з 01.04.2014 р.

Лист Міндоходів від 18.06.2014 р. №14287/7/99-99-15-04-01-17


Відомості до земельного кадастру вносяться безоплатно

! Власникам земель

Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний земельний кадастр» щодо скасування плати за внесення відомостей до Державного земельного кадастру та змін до них».

Згідно зі змінами, внесення відомостей до Державного земельного кадастру та змін до них здійснюється безоплатно.

Плата справляється лише за надання відомостей із Державного земельного кадастру, крім випадків, установлених цим Законом.

Відомості з Державного земельного кадастру за зверненням ВР АРК, Ради міністрів АРК, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування теж надаються безоплатно.

Перелік, розміри, порядок справляння плати встановлюються Кабміном.

Закон України від 05.06.2014 р. №1325-VII чинний з 03.07.2014 р.


Оплатити паркування можна через мобільний

! Водіям

Кабмін вніс зміни до Правил паркування транспортних засобів. Згідно зі змінами, за послуги з користування майданчиками для платного паркування також можна платити за допомогою послуги «мобільне паркування».

Послуга «мобільне паркування» — надання користувачеві можливості отримати послуги з користування майданчиками для платного паркування, що оплачуються за допомогою карток попередньої оплати або платіжних інструментів, передбачених законодавством про безготівкові розрахунки, із застосуванням засобів мобільного зв'язку для передачі інформації через захищену комп'ютеризовану систему.

Крім того, передбачено, що сплата вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування не здійснюється у разі незабезпечення оператором належного функціонування засобів сплати вартості зазначених послуг відповідно до вимог Правил щодо обладнання таких майданчиків.

Постанова Кабінету Міністрів України від 25.06.2014 р. №207 чинна з 03.07.2014 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру